Zseniális: világító dohánynövényeket alkottak a kutatók

Zseniális: világító dohánynövényeket alkottak a kutatók

MTI
Éjszakánként zöldesen derengő mérgesgombák négy génjének beültetésével világító dohánynövényeket alkotott egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Nature Biotechnology című szaklapban számolt be.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Orosz Tudományos Akadémia kutatója, Karen Szarkiszjan vezette tudóscsoport a Neonothopanus nambi nevű gomba négy génjét vette alapul, amelyek átalakítják a kávésavat luciferinné. Ezeket a gombagéneket dohánynövényekbe (Nicotiana benthamiana és Nicotiana tabacum) ültették be, amelyek ezt követően szintén zölden derengtek.

A luciferin különböző biolumineszcens - egy kémiai reakció miatt világító - élőlényekben található szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek oxidált állapotban fényt (fotont) bocsátanak ki. A kávésav minden növényben megtalálható. A természetben léteznek fényt kibocsátó állatok és bizonyos gombafajok, ilyen növények azonban nem léteznek.

Zöldes fényük szabad szemmel is látható, amennyiben körülöttük sötét van 

- mondta Louisa Gonzalez Somermeyer, a Klosterneuburgban lévő Tudományos és Technológiai Intézet (IST) munkatársa, hozzátéve, hogy legerősebben a virágok világítanak.

A zöld fény a növények számára optimális, mivel messze azon a hullámhossztartományon kívül van, amelyet a növényi pigmentek még elnyelnek. A lila, narancs, kékes és sárgás fényt felveszik, zöldet azonban alig. Ezért zöldek a növények, mert ennek a színnek a fényét a színrészecskék közül egyedüli módon nem nyelik el 

- tájékoztatott a kutató.

A gombagénekkel nem dohányültetvényeket fognak létrehozni, a tudományos kutatásokban juthatnak szerephez. A gének jelzőeszközök, amelyek segítségével a növényekben lejátszódó különböző folyamatokat tanulmányozhatják: fejlődésüket, a betegségek kialakulását, vagy azt, hogyan reagálnak a környezet különböző változásaira, például a vegyszerekre. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?