Zseniális: világító dohánynövényeket alkottak a kutatók

Zseniális: világító dohánynövényeket alkottak a kutatók

MTI
Éjszakánként zöldesen derengő mérgesgombák négy génjének beültetésével világító dohánynövényeket alkotott egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Nature Biotechnology című szaklapban számolt be.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Orosz Tudományos Akadémia kutatója, Karen Szarkiszjan vezette tudóscsoport a Neonothopanus nambi nevű gomba négy génjét vette alapul, amelyek átalakítják a kávésavat luciferinné. Ezeket a gombagéneket dohánynövényekbe (Nicotiana benthamiana és Nicotiana tabacum) ültették be, amelyek ezt követően szintén zölden derengtek.

A luciferin különböző biolumineszcens - egy kémiai reakció miatt világító - élőlényekben található szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek oxidált állapotban fényt (fotont) bocsátanak ki. A kávésav minden növényben megtalálható. A természetben léteznek fényt kibocsátó állatok és bizonyos gombafajok, ilyen növények azonban nem léteznek.

Zöldes fényük szabad szemmel is látható, amennyiben körülöttük sötét van 

- mondta Louisa Gonzalez Somermeyer, a Klosterneuburgban lévő Tudományos és Technológiai Intézet (IST) munkatársa, hozzátéve, hogy legerősebben a virágok világítanak.

A zöld fény a növények számára optimális, mivel messze azon a hullámhossztartományon kívül van, amelyet a növényi pigmentek még elnyelnek. A lila, narancs, kékes és sárgás fényt felveszik, zöldet azonban alig. Ezért zöldek a növények, mert ennek a színnek a fényét a színrészecskék közül egyedüli módon nem nyelik el 

- tájékoztatott a kutató.

A gombagénekkel nem dohányültetvényeket fognak létrehozni, a tudományos kutatásokban juthatnak szerephez. A gének jelzőeszközök, amelyek segítségével a növényekben lejátszódó különböző folyamatokat tanulmányozhatják: fejlődésüket, a betegségek kialakulását, vagy azt, hogyan reagálnak a környezet különböző változásaira, például a vegyszerekre. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?