Beindult a szezon: idén is megkezdte hódító útját az olasz csemegeszőlő

Beindult a szezon: idén is megkezdte hódító útját az olasz csemegeszőlő

agrarszektor.hu
Az olasz szőlő szezonja két héttel ezelőtt kezdődött a holland Zoutewelle nagykereskedőnél, az első Victoria és a Black Magic szőlőt Szicíliából kapták meg. A szezon jól indul, hiszen a chilei Red Globe szőlőtől eltekintve nem maradt tengerentúli termék a holland boltok polcain, ami azt jelenti, hogy az olasz szőlő egy üres piacra érkezett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az árak a "get-go" (fogd és vidd csomagolás) miatt jól alakultak, körülbelül 4 € / kg-nál kezdődtek, mostanra azonban csaknem 3 € / kg-ra estek vissza - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az árak még valószínűleg esni fognak, de erre számítanak is az olaszok, hiszen egyre több piaci szereplő jelenik majd meg, és így a mennyiség is több lesz a piacon. 

A holland Zoutewelle nagykereskedő szerint a kereslet jónak mondható, a héten kezdett kissé csendesedni csak. Szerencsére jó az időjárás és a minőség is. Habár Olaszország szigorú koronavírus-ellenes intézkedéseket vezetett be, ennek hatása a szőlőnél még nem figyelhető meg. A kereskedő elmondta, a jövő héten a Red Magic szőlő is megtalálható lesz már, ez a fajta a Red Globe előfutára. Ezt követően pedig már az összes színvariáció elérhető lesz a piacon.

A hollandok egyébként általánosságban jobb szezonra számítanak, mint tavaly, és a szezon jól indult ebben az évben. A nagykereskedő tájékoztatása szerint körülbelül három héten belül megkapják az első szőlőt Pugliából, ekkor kezdődik majd el valójában a szezon. Emellett már az egyiptomiak is elkezdtek szállítani, és a hollandok számításai szerint mintegy tíz napon belül megérkeznek ezek a tételek is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?