A gyökereztető hormon használata: gyökereztető hormon házilag, gyökereztető hormon helyett mit használjak?

A gyökereztető hormon használata: gyökereztető hormon házilag, gyökereztető hormon helyett mit használjak?

agrarszektor.hu
A gyökereztető hormon használata: gyökereztető hormon ár (gyökereztető hormon OBI), mit használjak gyökereztető hormon helyett? Gyökereztető hormon házilag is készíthető?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legyünk akár gyakorlott kertészek, akár kísérletező kezdők, a növények szaporításának feladatával bármikor találkozhatunk, főleg, ha kedvenc szobanövényünk vagy kerti virágaink szépen terebélyesednek. A dugványozás a legtöbb növény esetében egy tökéletes szaporító technológia, sok esetben sokkal egyszerűbb, mintha egy teljesen új növényt fejlesztenénk, amit magról ültettünk. Cikkünkben leírjuk a növények dugványozással történő szaporítását és eláruljuk, hol jön a képbe a gyökereztető hormon használata. Tudd meg, mi a gyökereztető hormon szerepe, hogyan hat a gyökereztető hormon a növény fejlődésére és a gyökereztető hormon házilag történő előállítása hogyan lehetséges. Azt is eláruljuk, mennyi a gyökereztető hormon ár és hol érdemes jó áron beszerezni!

Növények szaporítása dugványozással

A magvetés mellett a dugványozás az egyik legelterjedtebb növényszaporítási stratégia: vegyük a növény levelét, hajtását, szárát, vagy a gyökerének egy darabját (a növény fajtájától függően) és dugványozzuk őket vizes vagy földes ültetőközegbe. A növény ekkor regenerálja azokat a növényi szerveket, - gyökereket - amelyekre szüksége van az élethez és a továbbfejlődéshez (ún. vegetatív szaporítás). A dugvány a gyökerezés szakaszában a legsérülékenyebb, ugyanis ebben a fázisban még képtelen az önfenntartásra és nagyon érzékeny a környezeti tényezőkre - itt jön a képbe a gyökereztető hormon.

Mi a gyökereztető hormon?

A gyökereztetés történhet vízben is: ez esetben a növény fejleszthet gyökereket, ám azok nem lesznek olyan erősek, mintha a gyökerezés ültetőközegben történne. Utóbbi esetben történhet a szaporítás gyökereztető hormon por (vagy gél, folyadék) segítségével. A gyökereztető hormon egy olyan anyag, aminek a célja, hogy a dugvány gyorsabban fejlessze ki az új gyökereket, illetve azok erősebbek, életképesebbek legyenek, ezzel növelve a növény kifejlődésének esélyét.

A gyökereztető hormon milyen növények szaporítására jó?

A kertészetekben, kertészeti áruházak polcain többféle gyökereztető hormon közül is választhatunk: létezik külön gyökereztető hormon lágy szárú növények, félfás szárú növények, illetve örökzöldek, fenyőfélék szaporítására is. Otthon a dugványozás és a gyökereztető hormon használata leginkább egyszerű, lágyszárú növények esetében javallott: gyakran szaporítjuk házilag a szobanövényeket, a fűszernövényeket és az olyan virágos növényeket, mint a muskátli, a leander vagy a hortenzia.

A gyökereztető hormon használata

A gyökereztető hormon használata egyszerű: fogjuk a növényről frissen lemetszett dugványt (ha vannak alsó levelei, azokat távolítsuk el), majd az alsó 0,5-2 cm-t mártsuk bele a gyökereztető hormon porba (vagy vonjuk be gyökereztető hormon géllel). A porba mártás ne a gyökereztető hormon üvegében történjen, hanem külö tányéron/felületen, hogy ne vigyünk szennyeződéseket a hormonba, a felesleges gyökereztető hormon port pedig rázzuk le a dugványról. Ezután a kezelt dugványt helyezzük el a nedves ültetőközegben és tömörítsük körülötte azt.

A gyökereztető hormon használata egy másik megoldással is kivitelezhető: ekkor a port az ültetőközegben elkeverve kell alkalmazni - ügyeljünk az egyenletességre! Ha ezt a feladatot elvégeztük, érdemes lehet a növény cserepét átlátszó műanyagfóliával leborítanunk. Figyeljünk oda arra, hogy a dugványokat szűrt fény érje, az ültetőközeg pedig legyen folyamatosan nedves, de ne árasszuk el. Ha beindult a levelesedés, a szaporított dugvány minden valószínűséggel életképes, a fóliát pedig eltávolíthatjuk. A megerősödött, új, önálló növényeket később kedvünk szerint átültethetjük nagyobb cserépbe, vagy kitehetjük kertünkbe is.

Gyökereztető hormon helyett mit használjak?

Habár a gyökereztető hormon jócskán meggyorsítja egy növény fejlődését, sokan inkább házi praktikákkal kísérleteznek: vagy azért, mert szeretnék kerülni a vegyi anyagokat, vagy pedig azért, mert kíváncsiak, a konyhában is megtalálható anyagok milyen hatást érhetnek el. Nézzük, hogyan "készíthető" gyökereztető hormon házilag és milyen esélyekkel fejleszthetünk új növényeket általuk!

Gyökereztető hormon házilag

1. Gyökereztető hormon helyett méz

Gondoltad volna, hogy a méz olyan enzimeket tartalmaz, amelyek serkenthetik egy növény növekedését, emellett fertőtlenítő és gombaölő hatású szer? Így van, éppen ezért sikeresen használhatjuk, ha például új szobanövényt szeretnénk fejleszteni dugványról. Szerezzünk be egy kevés cukrozatlan termelői mézet, vegyünk belőle egy evőkanállal, majd keverjük el azt egy pohárnyi forró vízben (mintha csak teát készítenénk). Hagyjuk a mézes keveréket kihűlni, majd tároljuk légmentesen lezárva, tiszta üvegben, lehetőleg napfénytől elzárva (kb. 2 hétig áll el). Ezt az egyszerű háziszert alkalmazzuk ugyanúgy, mintha gyökereztető hormon lenne: mártsuk bele a dugványt, majd mehet is az ültetőközegbe!

2. Gyökereztető hormon helyett fahéj

A fahéj ugyanúgy működik, mint a gyökereztető hormon por: mártsuk a frissen levett dugványt a fahéjporba, majd ültessük el az ültetőközegben. A fahéj serkenti a gyökerek növekedését, illetve megóvja őket a hervadásos gombabetegségektől. Fahéjoldatot is készíthetünk belőle: melegvízben keverjük el a fahéjat, majd másnap szűrjük le és használhatjuk is természetes gombaölőszerként.

Gyökereztető hormon vásárlás

A gyökereztető hormon népszerű kertészeti alaptermék, amit beszerezhetünk a kertészeti nagyáruházakban (gyökereztető hormon OBI áruházakban biztos, hogy lesz) vagy a nagyobb vegyesáruházakban is (például Tesco, Auchan).

  • Gyökereztető hormon ár (gyökereztető hormon por): ~ 6-10.000 Ft/kg márkától függően
  • Gyökereztető hormon ár (gyökereztető hormon gél): ~ 3-6.000 Ft/ 50 ml márkától függően
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?