Ki nem találnád, miből készítenek műtrágyát Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?

Ki nem találnád, miből készítenek műtrágyát Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?

agrarszektor.hu
Állati ürülékből állítana elő szagtalan, biztonságosan tárolható és felhasználható műtrágyát egy izraeli cég. A Paulee CleanTec által kifejlesztett eljárással eredetileg a kutyaürülék jelentette problémától akarták megszabadítani a világot, de most már azt vizsgálják, milyen eredményeket érhetnének el az állattenyésztés zöldebbé tételében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Paulee CleanTec vállalatot 2008-ban alapította a vállalkozó Oded Halperin, miután megbüntették amiatt, hogy nem takarított fel a kutyája után. Halperin ezután egy barátjával, a feltaláló Oded Shoseyov professzorral nekilátott, hogy egy zöldebb megoldást találjanak a kutyaürülék kezelésére - írta meg a Springwise. A módszer, amit végül kidolgoztak egy alacsony költségű kémiai eljárás, amelynek segítségével az emberi és állati ürüléket szagtalan, természetes és káliumban gazdag műtrágyává lehet alakítani. Az eljárással létrejövő új, porállagú termék mentes a különféle kórokozóktól, mint például a szalmonella vagy az E. coli baktériumok, ezért teljesen biztonságosan alkalmazható a növényeken.

Az eljárás során az ürüléket először egy reaktorkamrában, nagy sebességgel oxidálószerrel keverik össze. Ennek eredményeként megemelkedik a hőmérséklet, amely elpárologtatja az anyagban lévő folyadékokat, és egy száraz, hamuszerű port hagy maga után, ami kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag műtrágyaként használható fel.

A hulladék műtrágyává alakításához először egy reaktorkamrában, nagy sebességgel emelve keverjük össze egy oxidálószerrel. Ennek eredményeként megemelkedik a hőmérséklet, amely elpárologtatja a hulladékban lévő folyadékokat, és száraz hamuszerű port hagy maga után, amely kiváló, tápanyagokban gazdag műtrágyát eredményez. Noha az eljárást eredetileg a kutyák ürüléke miatti örökös problémák megoldására dolgozták ki, a vállalkozás már azt vizsgálja, hogyan lehetne a módszert a mezőgazdaságban is hasznosítani.

Ez az eljárás kiküszöbölheti az állattenyésztés okozta szennyezések kérdését - mondta el Ilan Levy, aki egy olyan kibuc (jellegzetesen izraeli, közös tulajdonon alapuló településforma) vezetője, ahol már alkalmazzák ezt a rendszert. A szakember rámutatott, hogy amikor egy adott területen nagy mennyiségű ürülék keletkezik, attól nem lehet biztonságosan, költséghatékonyan és eredményesen megszabadulni.

Ezzel az új eljárással viszont a közeljövőben fel lehet majd számolni a jelenlegi rendszert, hogy a gazdaságok helyben tárolják az állati trágyát

- mutatott rá Ilan Levy.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?