Itt az igazság: ilyen hatása lesz valójában Bige lépésének a magyar agráriumra

agrarszektor.hu
A szokásoshoz képest valamivel kevesebb műtrágyát szórnak majd ki idén a magyar gazdák, akár 15-50 százalék közötti spórolás is elképzhető, ez utóbbi pedig 20 százalékos terméskiesést is eredményezhet a földeken. Általánosságban azonban elmondható, hogy tavasszal nem lesz gond a műtrágyával, rendelkezésre áll a fejtrágyázáshoz szükséges mennyiség. Az egyre nagyobb méreteket öltő műtrágya-krízis azt követően tetőzött, hogy a napokban bejelentette a Nitrogénművek Zrt., hogy átmenetileg leállította az ammóniumnitrát termelését, és világszerte is több nagy műtrágyagyártótól érkezett a hír, hogy csökkentetik a termelést a magas gázárak miatt.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A napokban jelentette be a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt., hogy átmenetileg leállította az ammóniumnitrát termelését, amit azzal magyaráztak, hogy az elszabadult gázár és a dollárfolyam miatt nem tudnak gazdaságosan termelni. Kiemelték, átmeneti a leállás, és folyamatosan monitorozzák a helyzetet, hogy mikor indíthatják újra a termelést. A héten több európai műtrágyagyártó, köztük a Yara International ASA és a Borealis AG is bejelentette, hogy csökkenti a termelését az emelkedő földgázárak miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Tavasszal nem lesz gond a műtrágyával, a termelők bekészítették a tavaszi fejtrágyázáshoz szükséges mennyiséget

 - mondta a 24.hu-nak az elsősorban a mezőgazdasági társas vállalkozásokat képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese. Máhr András azt valószínűsíti, hogy a szokásos mennyiséghez képest valamelyest kevesebb műtrágyát szórnak ki a gazdálkodók, a vérmesebbek 15-50 százalék közötti spórolásról beszéltek lapunknak. Utóbbiak átlagosan legalább 20 százalékos terméskiesést jósolnak részben a nem teljes tápanyagutánpótlás, részben a csapadékhiány miatt. Hozzátette, ha gond lesz a hazai termeléssek, akkor az ősszel mutatkozik majd meg, hiszen a tavaszra való műtrágyát még az ukrajnai háború előtti áron tárazták be a gazdálkodók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy bizonytalanságot okoz a piacon a kormány rendelkezése is, miszerint korlátozza a gabonaexportot Magyarországról. 2022. május 15-ig minden külföldre szánt gabonaszállítmányt be kell jelenteni, és ha a kormány úgy ítéli meg, hogy az adott termények kivitele veszélyeztetné a hazai élelmezésbiztonságot, elővételi vagy vételi joggal élhet a szállítmány tekintetében. A gabonakereskedők hiányolják az egyeztetést, és sok nyitott kérdésre várnak választ a gabonaexport bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban. Máhr András szerint a magánszerződésekbe történő beavatkozás mellett más eszköz is volna a kormány kezében az ellátás biztosítására, az állam ugyanis piaci áron vásárolhatna stratégiai készletet, ahogy ezt korábban is tette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?