Nagy változás jöhet a gabonatermelésben: ilyenek lehetnek a jövő szupernövényei

Nagy változás jöhet a gabonatermelésben: ilyenek lehetnek a jövő szupernövényei

MTI
Jobb minőségű búza előállításának új módjáról számolt be egy ausztrál tudósok által vezetett nemzetközi tanulmány. Az Adelaide-i Egyetem és a brit John Innes Központ kutatócsoportja a Science Advances című folyóiratban szerdán publikált tanulmányában olyan genetikai tényezőt azonosított, amely javítja a búza terméshozamát és akár 25 százalékkal növelheti a fehérjetartalmát.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Scott Boden, a tanulmány vezető szerzője az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Borászati Karának kutatója szerint a felfedezés révén jobb minőségű búzafajtákat lehet kifejleszteni. A világszerte elfogyasztott fehérje majdnem 20 százaléka búzából származik, ha pedig sikerül magasabb fehérjetartalmú gabonaféléket kifejleszteni, az hozzájárulhat a táplálóbb élelmiszerek, például kenyér és reggeli gabonafélék előállításához - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Boden a sajtóközleményben. A kutatók először azonosítottak a reproduktív fejlődésért felelős gént előremutató genetikai szűrés segítségével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az általunk azonosított genetikai variáció 15-25 százalékkal növeli a szabadföldön termesztett növények fehérjetartalmát. Ezek a fajták extra kalászt, úgynevezett páros kalászt is termelnek  

- mondta Boden.

A fehérjetartalom növekedése nem megy a termésmennyiség rovására, így ez a felfedezés még nagyobb gazdasági előnyökkel járhat a nemesítők és a termelők számára. Az új búzafajták a kutatók szerint két-három éven belül a nemesítők rendelkezésére állnak majd, a gazdák pedig egy évtizeden belül tapasztalhatják majd az új fajták előnyeit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?