Beüthet a gabonaválság Magyarországon is az orosz-ukrán háború miatt?

Beüthet a gabonaválság Magyarországon is az orosz-ukrán háború miatt?

agrarszektor.hu
A Gabonaszövetség úgy véli, hogy a háború miatt teljesen felborult a gabonapiac, hiszen, mint már ismert, a világpiac jelentős részét Ukrajna adja. A kiesés miatt óriási a keresleti többlet, ami további drágulást eredményez.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Szabadon áramlik külföldre a hazai gabona, Magyarország ugyanis egyszer sem élt az elővásárlási jogával az elmúlt 2 és fél hónapban. Ha az exportra szánt mennyiség veszélyeztetné a magyarországi ellátást, az állam megvehetné a gabonát. Ukrajnából korábban 20 millió tonnát exportált csak búzából, kukoricából és repcéből, a kiesést egyelőre nem sikerült pótolni Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Gabonaszövetség malmos tagozatának elnöke szerint - írja a Portfolio az ATV Híradója alapján. A búza ára már most is magas, júliustól viszont további drágulást várnak, olyannyira, hogy a Gabonaszövetség szerint 40 százalékos drágulás várható. Az Agrárminisztérium közölte: minden lehetséges intézkedést megtesznek a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében, folyamatosan nyomon követik a kiviteli bejelentéseket, de a hazai gabonamérleg egyensúlyban van, az ellátásbiztonságot nem kockáztatják a bejelentett kiviteli mennyiségek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02