Beüthet a gabonaválság Magyarországon is az orosz-ukrán háború miatt?

Beüthet a gabonaválság Magyarországon is az orosz-ukrán háború miatt?

agrarszektor.hu
A Gabonaszövetség úgy véli, hogy a háború miatt teljesen felborult a gabonapiac, hiszen, mint már ismert, a világpiac jelentős részét Ukrajna adja. A kiesés miatt óriási a keresleti többlet, ami további drágulást eredményez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szabadon áramlik külföldre a hazai gabona, Magyarország ugyanis egyszer sem élt az elővásárlási jogával az elmúlt 2 és fél hónapban. Ha az exportra szánt mennyiség veszélyeztetné a magyarországi ellátást, az állam megvehetné a gabonát. Ukrajnából korábban 20 millió tonnát exportált csak búzából, kukoricából és repcéből, a kiesést egyelőre nem sikerült pótolni Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Gabonaszövetség malmos tagozatának elnöke szerint - írja a Portfolio az ATV Híradója alapján. A búza ára már most is magas, júliustól viszont további drágulást várnak, olyannyira, hogy a Gabonaszövetség szerint 40 százalékos drágulás várható. Az Agrárminisztérium közölte: minden lehetséges intézkedést megtesznek a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében, folyamatosan nyomon követik a kiviteli bejelentéseket, de a hazai gabonamérleg egyensúlyban van, az ellátásbiztonságot nem kockáztatják a bejelentett kiviteli mennyiségek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?