Kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: sokan az ingatlanjukat is eladják miatta

Kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: sokan az ingatlanjukat is eladják miatta

agrarszektor.hu
Egerben is egyre jobban terjed egy veszélyes invazív növényfaj, ami ellen csak nagyon nehezen lehet eredményesen védekezni. A jelenlegi tudás alapján a japánkeserűfű ellen csak a korai felismerés és a még kis példányok kiirtása jelenthet megoldást. A növény felbukkanása és terjedése azonban nem csak Egerben jelent problémát, a japánkeserűfű ugyanis már az egész országban jelen van, noha egyelőre még eltérő mértékben.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A japánkeserűfű fajok Magyaroszágon nem őshonos, inváziós fajoknak számítanak, amelyeket a szakirodalom “erőteljes, többnyire embernél nagyobb termetű, lágyszárú évelőként" ír le, amelyek bambuszos, cikkcakkos szárukról, valamint jellegzetes, ásó alakú levelükről könnyen megismerhetőek - írta meg az Infostart az azonnali.hu értesülései alapján. A japánkeserűfűt hazánkban eleinte még dísznövényként ültették, majd - a magas fehérjetartalma miatt - megpróbálták takarmánynövényként is hasznosítani. Azonban a növény gyakran elvadult, idővel pedig egyre több helyen honosodott meg.

Jelenleg a Kárpát-medence valamennyi országában elterjedt. Mivel a nedves közeget kedveli, ezért folyók és patakok közelében burjánzik leginkább. Magyarországon a szakértők feltételezései szerint a két háború között jelenhetett meg, de a tömeges invázióról - először a vízfolyások mellett - valószínűsíthetően csak az 1960-as évektől lehet beszélni.

Ami különösen bosszantóvá teszi a japánkeserűfüvet, hogy a gyökerei akár több méter mélyre is lehatolhatnak, közben pedig vízszintesen is terjeszkednek. A növény gyökérzete képes megrepeszteni az aszfaltot, a járdát, de akár az útjába kerülő téglafalakat is. A növény lényegében bárhol felbukkanhat, és olyan szívós, hogy akár a hajszálrepedésekben is megél.

Már igen korán, az első megjelenéskor fel kell ismerni, és az ellene való védekezés során az épületek esetében a vegyszeres kezelés is elfogadható. Ez sem garantálja a sikert, sokan éveket töltenek a növény elleni harccal, és vannak, akik inkább megpróbálják eladni az ingatlanjukat, gyakran elhallgatva az esetleges érdeklődők elől, hogy miért is mondanak le a kérdéses ingatlanról. A szakértők szerint már az első hajtások megjelenése után meg kell próbálni vegyszerrel kiirtani a növényt, de sok állomány még erre sem reagál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03