Óriási viharok pusztítottak a magyar földeken: így védekeznek ellenük a gazdák

Óriási viharok pusztítottak a magyar földeken: így védekeznek ellenük a gazdák

agrarszektor.hu
A 2022. május 25-én ismét szupercellák okoztak néhol jégesőt Magyarországon. Határainkon túl jóval nagyobb károk keletkeztek, mint hazánkban, néhol autók szélvédőit törte be a jég. A jégszemek mérete Magyarországon jellemzően a 4-5 cm-t érte el, szemben a Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában mért 7 cm-rel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajgenerátoros jégkármérséklő rendszere országszerte működött, azonban - annak ellenére, hogy ez a létező legmodernebb technológia - a határon túlról érkező, jéggel teli felhők, illetve a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani. A 2022. május 25-i meleg, párás időjárás kedvezett az extrém viharok kialakulásának. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei csak ezen a napon 108 ezer villámot regisztráltak, ez közel a fele volt az idei összes villámnak. A leghevesebb zivatarok - két szupercellával - 16 óra körül érték el az országhatárt Ausztria és Szlovénia irányából, ezekből a határinkon túl (például Graz környékén) mintegy 7 cm átmérőjű jég hullott. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt. Onnan továbbvonulva vesztett erejéből, és zivatarcellává alakulva a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Szlovéniából érkező és a határon túl szintén jelentős károkat okozó - sok helyütt autók szélvédőit betörő - szupercella jégveszélyes átlagos térfogata a Puskás Aréna méretének 1,2 milliószorosát tette ki. A vihar a Kaposvár-Szabadka vonalon haladt végig szélviharral, felhőszakadással és jégesővel kísérve. A jégszemek mérete itt a 4-5 cm-t érte el, szemben a Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában mért 7 cm-rel. Magyarország területén, Tolna megyében két szupercella alakult ki, amelyek ugyan rövidebb utat tettek meg, és a határon túlról érkezőkhöz képest csak kisebb károkat okoztak, az útvonalukon felhőszakadások és jégesők is tapasztalhatók voltak. Az országos jégkármérséklő rendszer május 25-én a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek országosan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Az azonban garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?