2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Meglepő dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Meglepő dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Tóth Enikő
Szerte a világban ezen a nyáron rekordhőmérsékletet ért el a forróság. 1976 óta a legszárazabb időszakkal kell szembenéznünk, a klímaváltozás miatt pedig valószínűleg ez volt az utolsó leghűvösebb nyarunk. A hátrányos körülmények mellett az élelmezésbiztonsággal, a vadon élő állatok élőhelyeivel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatban folyamatosan aggályokba ütközünk, emellett pedig jelenleg az egészséges talajrendszer fenntartása nagyobb kihívást jelent, mint valaha.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Külföldön is komolyan elkezdtek foglalkozni az éghajlatváltozással és a velejáróival, kutatásokkal törekednek a megoldásra. Jim Harris, a Cranfield Egyetem környezettechnológiai professzorának kutatása alapján, a talajélet fenntartása és ápolása kiemelkedően fontos a jelenlegi helyzetben. De mit jelent a "talaj egészsége" kifejezés, és hogyan miért olyan fontos számunkra? A Cranfield és a Nottingham Egyetem új tanulmánya (J. A. Harris "A talaj egészségének új elmélete" című tanulmányát a European Journal of Soil Science tette közzé) szerint, meg kell változtatni a talajról alkotott gondolkodásunkat, és a szemléletünket, annak érdekében hogy jobban megértsük, hogyan lehet hatékonyan kezelni ezt az erőforrásunkat, óvva azzal a talajéletet.

Ezzel a kutatással szeretnénk elindítani a szemléletmódváltozást arról, hogy hogyan is lépjünk át a talaj-egészségügyi értékelés holisztikus képére, megvizsgálva ennek az egyetemesen fontos rendszernek az egymással összefüggő elemeit. A talajegészségügy átfogóbb szemlélete felé tett lépések segíthetnek abban, hogy kiküszöböljünk néhány élethelyzetünket negatívan befolyásoló tényezőt, nem utolsósorban az éghajlati válságot

- mondta a kutató.

A talaj funkcióinak összhangja adja a teljes képet

A talajok egészségi állapotának felméréshez szükséges, hogy az érzékenységükről, terhelhetőségükről és regenerációs képességükről minél több információ álljon rendelkezésünkre, hogy ezzel is egy teljes képet kapjunk talajaink igényeiről és állapotáról. A talajok szolgáltatásai, a talajélet, a talaj funkciói és a talajminőség elválaszthatatlan együttese szükségessé teszi a talajökológiai indikációs módszerek kutatását és gyakorlati felhasználásuk széles körű elterjesztését. A talajok legfontosabb funkciói a következők:

  1. a talaj fizikai-kémiai tulajdonságai által meghatározott élettér, élőhely,
  2. víz- és tápanyagraktár, szabályozza a víz és tápanyagok áramlását és felhasználhatóságát,
  3. biztosítja a biológiai folyamatok működésével a genetikai diverzitás fennmaradását,
  4. szűrő, pufferoló és detoxikáló/lebontó szerepet tölt be, a szerves és szervetlen vegyületeket leköti és/vagy ártalmatlanítja,
  5. élőhely az élőlények számára

A talaj egymással szoros kölcsönhatásban álló, egymásra épülő alrendszerekből (élő-élettelen, szerves-szervetlen) létrejött önszabályozó rendszer. A talajok „természetes” állapotában kialakult szabályozó mechanizmusok biztosítják az egyensúlyt az egyes alrendszerek között, amelyek mindaddig megfelelő módon működnek, amíg ezeket külső hatás, emberi beavatkozás nem éri. A talajegészség gyakorlatilag egyenlő a termékenységgel, ezért a fiziko-kémiai, a biofizikai, a biológiai és a biokémiai talajminőséget a lehető legjobb állapotában kell megtartani. A kutatók egy rendszeres megközelítést javasolnak a talaj egészségének felmérésére, amely egy új hierarchikus keretrendszeren alapul, amely több intézkedést is magában foglal:

  • A talaj élet jelei - a talajban élő szervezetek jellemzése
  • A működés jelei - a szennyeződések és a különböző anyagok feldolgozásának mértéke
  • A komplexitás jelei - a talajösszetevők kapcsolatának és kölcsönös függésének mértéke
  • A kiemelkedés jelei - a talajok milyen mértékben reagálnak és mennyiben térnek vissza többszörös stresszfaktorokra

Sacha Mooney, a Nottinghami Egyetem talajfizikai professzora hozzátette:

Ez az új megközelítés minden típusú talajnál alkalmazható, és közelebb visz bennünket a talajrendszer „teljes képének” interdiszciplináris megértéséhez, ahelyett, hogy külön-külön megvizsgálnánk az egyes részeket.

A talaj az életünk alapja. A talaj által biztosított szolgáltatások nélkülözhetetlenek az élelmiszerellátás szempontjából, amelyben többek között a mezőgazdaság, az energia és a nyersanyagok, a szénmegkötés, a víztisztítás, a tápanyag-szabályozás, a biológiai sokféleség megőrzése és a kártevők elleni védekezés is szerepet játszik. Nehéz alábecsülni az egészséges talajrendszer fontosságát - támogatja a vadon élő állatokat, csökkenti az árvízkockázatot, tárolja a szén-dioxidot és élelmiszerbiztonságot biztosít. Az új értékelési modell felé való elmozdulás segíteni fog a földhasználóknak, hogy fenntartható módon kezeljék globális talajkészleteinket a jövő generációi számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?