Egyre nagyobb a baj Lengyelországban: már teljes gazdaságok omolhatnak össze

agrarszektor.hu
A lengyel szakszervezet a miniszterelnökhöz és mezőgazdasági miniszterhez címzett nyílt levelet.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az NSZZ RI Solidarność szakszervezet felhívással fordul a Lengyel Köztársaság miniszterelnökéhez és a mezőgazdasági miniszterhez, hogy haladéktalanul vegyék fontolóra a gyümölcstermelő gazdaságokban élő gazdálkodók anyagi helyzetét, akik gigászi erőfeszítéseik, takarékossági intézkedéseik és termelés iránti elkötelezettségük ellenére sem tudják fenntartani gazdaságaik jövedelmezőségét. A kertészeti ágazat több éve húzódó válsága és a világpolitikai zűrzavarból adódó egymást átfedő negatív hatások következtében a termelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A főbb gyümölcstermesztési ágazatok, ezen belül is az almatermesztés olyan mértékben vált veszteségessé, hogy az eladott gyümölcs utáni árbevétel a termelési költségeknek csak egy részét képes fedezni. Közgazdászként Miniszter úr tisztában van azzal, hogy ez az állapot a gazdaságok összeomlásához és emberi tragédiákhoz vezet. Ezzel a felhívással szeretnénk megakadályozni, hogy az évi 4-4,5 millió tonna almatermést adó mezőgazdasági terület kárba vesszen. Megfelelő gazdálkodás mellett az almatermesztés jó években jelentős bevételeket hozott az állami költségvetésnek. Erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy megvédjük a hazai ágazatot, de ennek eléréséhez azonnali támogatásra van szükségünk a gyümölcságazatban, például kilogrammonként adott támogatások formájában. Szorgalmazzuk, hogy a hazai gyümölcstermelők az almaért legalább 0,70 PLN/kilogramm (60 Ft/kg) árat kapjanak. Ez az árszint tenné lehetővé, hogy a lengyel gyümölcstermesztők túléljék az idei évet. Ami pedig a lengyel gyümölcstermesztő szektor hosszú távú fellendítését illeti, indokoltnak tartjuk egy tárgyaló-egyeztető testület létrehozását.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21