Letarolhatja Hollandiát a marokkói paradicsom: megdöbbentő, mi áll a háttérben

Letarolhatja Hollandiát a marokkói paradicsom: megdöbbentő, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Hollandiában a pótlólagos megvilágítást igénylő hajtatott zöldségtermelést jelentős visszafogják a megugró energiaárak miatt, a fűtést igénylő termesztés volumene pedig még inkább csökken. Ez hatalmas lehetőségeket jelent a marokkói termékek számára - nyilatkozta Ruud Zwinkels, az EFP International importőr cég elnöke.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hozzátette, a holland paradicsom, paprika és uborkaárak történelmi magasságokba emelkedtek, ami a most beinduló marokkói szezon számára igencsak kapóra jön. Példaként említhető, hogy a 10×500 grammos cherry paradicsomot jelenleg 14 euróért lehet értékesíteni - bár ez nem lenne szabad, hogy elvakítsa az embereket, tekintettel arra, hogy a szállítás, a raklapok és a csomagolás költségei is jelentősen emelkedtek - írja a FruitVeB. Az EFP másik szakértője, Danitsja Mulder szerint nem lesz gond a marokkói termékek elérhetőségével:

Az EFP 12 éve kiváló kapcsolatokat ápol Marokkóval, jó és rossz időszakokban egyaránt kiálltunk egymás mellett, és bizton állíthatom, hogy mind a minőség, mind a stabil kínálat tekintetében jó évnek nézünk elébe. Ez a teljes, októbertől májusig tartó marokkói idényre igaz. Mégis, nagy bizonytalanság fog uralkodni Hollandiában, de ez más eredetű: a fogyasztók egyszerűen nem tudnak néhány euróval sem többet fizetni a termékekért, miközben üzemanyag- és rezsiszámláik is folyamatosan növekednek. Csak remélni tudom, hogy nem alakul ki vákuum a költségek és az értékesítési árak között. Nem hiszem, hogy fogyasztóink teljesen elfordulnának a zöldségektől és gyümölcsöktől, azt azonban mondhatják, hogy kicsit ritkábban fogyasztják majd ezeket a termékeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A marokkói paradicsom a fajtatípusok szinte teljes vertikumát lefedi, és piaci részesedésük Európában és Hollandiában is egyre nő. Ruud Zwinkels szerint tíz éve még Spanyolország megingathatatlannak tűnő dominanciát mutatott, de már Marokkó is igen komoly szereplővé vált. Az EFP International két úton szerzi be a marokkói paradicsomot: egyrészt egy menetben kamionokkal Marokkóból egyenesen Hollandiába, másrészt szintén kamionokkal, Perpignan-ban átrakodva. Marokkóban is vannak minőségellenőreik, és amint az ellenőrzést követően jóváhagyják a tételeket, azonnal rájuk kerül az EFP matrica - így egy nappal korábban kerülhetnek a holland piacokra, amit a vásárlóik díjaznak is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?