Letarolhatja Hollandiát a marokkói paradicsom: megdöbbentő, mi áll a háttérben

Letarolhatja Hollandiát a marokkói paradicsom: megdöbbentő, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Hollandiában a pótlólagos megvilágítást igénylő hajtatott zöldségtermelést jelentős visszafogják a megugró energiaárak miatt, a fűtést igénylő termesztés volumene pedig még inkább csökken. Ez hatalmas lehetőségeket jelent a marokkói termékek számára - nyilatkozta Ruud Zwinkels, az EFP International importőr cég elnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hozzátette, a holland paradicsom, paprika és uborkaárak történelmi magasságokba emelkedtek, ami a most beinduló marokkói szezon számára igencsak kapóra jön. Példaként említhető, hogy a 10×500 grammos cherry paradicsomot jelenleg 14 euróért lehet értékesíteni - bár ez nem lenne szabad, hogy elvakítsa az embereket, tekintettel arra, hogy a szállítás, a raklapok és a csomagolás költségei is jelentősen emelkedtek - írja a FruitVeB. Az EFP másik szakértője, Danitsja Mulder szerint nem lesz gond a marokkói termékek elérhetőségével:

Az EFP 12 éve kiváló kapcsolatokat ápol Marokkóval, jó és rossz időszakokban egyaránt kiálltunk egymás mellett, és bizton állíthatom, hogy mind a minőség, mind a stabil kínálat tekintetében jó évnek nézünk elébe. Ez a teljes, októbertől májusig tartó marokkói idényre igaz. Mégis, nagy bizonytalanság fog uralkodni Hollandiában, de ez más eredetű: a fogyasztók egyszerűen nem tudnak néhány euróval sem többet fizetni a termékekért, miközben üzemanyag- és rezsiszámláik is folyamatosan növekednek. Csak remélni tudom, hogy nem alakul ki vákuum a költségek és az értékesítési árak között. Nem hiszem, hogy fogyasztóink teljesen elfordulnának a zöldségektől és gyümölcsöktől, azt azonban mondhatják, hogy kicsit ritkábban fogyasztják majd ezeket a termékeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A marokkói paradicsom a fajtatípusok szinte teljes vertikumát lefedi, és piaci részesedésük Európában és Hollandiában is egyre nő. Ruud Zwinkels szerint tíz éve még Spanyolország megingathatatlannak tűnő dominanciát mutatott, de már Marokkó is igen komoly szereplővé vált. Az EFP International két úton szerzi be a marokkói paradicsomot: egyrészt egy menetben kamionokkal Marokkóból egyenesen Hollandiába, másrészt szintén kamionokkal, Perpignan-ban átrakodva. Marokkóban is vannak minőségellenőreik, és amint az ellenőrzést követően jóváhagyják a tételeket, azonnal rájuk kerül az EFP matrica - így egy nappal korábban kerülhetnek a holland piacokra, amit a vásárlóik díjaznak is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?