Váratlan hírek érkeztek a magyar sütőtökről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a magyar sütőtökről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Évről évre egyre népszerűbbek a sütőtökfélék Magyarországon, és bár folyamatosan csökken ezeknek a zöldségeknek a termőterülete, mind többen keresik a jó minőségű magyar sütőtököket a piacokon és a boltokban. De a közkedveltségnek vannak már jelei is: ősszel már nem lehet anélkül fellapozni egy újságot, magazint, vagy éppen megnyitni egy oldalt, hogy ne fussunk bele néhány sütőtök alapú receptbe. De hol is tart a sütőtökfélék termesztése Magyarországon, milyen kilátások és lehetőségek vannak az ágazat előtt? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sütőtök az utóbbi években kétségkívül az őszi hónapok slágerzöldsége lett. Rengeteg felhasználási módja van, valódi egészségbomba, és Mindenszentek, illetve Halloween idején dekorációs célokat is szolgálhat. Ha kinyitunk egy újságot, vagy egy magazint, esetleg megnyitunk egy bármilyen oldalt az interneten, jó eséllyel bukkanhatunk régebbi és jól bevált, valamint új és kipróbálásra váró sütőtök receptekre is, a boltok és üzletláncok reklámújságai alapján pedig arra kell gondolnunk, hogy ilyenkor mindenki csak ezt a zöldséget keresi.

A sütőtök kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy ez egy gyűjtőnév: a kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra - olvasható a HelloVidék oldalán. Ezekről a zöldségfélékről azt érdemes még tudni, hogy április végén, május elején vetik, általában jól alkalmazkodó fajtákról van szó, amelyeknek ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékenyek a fagyra, és kiterjedt gyökérzettel rendelkeznek. A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis akkor, amikor a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

Hol tart Magyarországon a sütőtök termesztése?

És hogy mekkora területen termesztenek Magyarországon sütőtököt? Az Agrárszektor feltette ezt a kérdést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), akik válaszukban kifejtették, hogy hazánkban - a területalapú támogatási adatok szerint - körülbelül 1464 hektáron termesztenek sütőtököt, Csongrád-Csanád megyében 264 hektár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 261 hektár, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 202 hektár körül van a termőterület. Ez csökkent az előző évhez képest, tavaly 1770 hektár terület volt a beadott támogatások alapján. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog, az export gyakorlatilag nem létezik, de az import is elenyésző, néhány száz tonna volt az elmúlt években, a keresletet főként hazai forrásból fedezik - derült ki a NAK válaszából.

Az Agrárkamara megírta, hogy Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről-évre növekszik. A kínálatban két tökfajjal találkozhatunk: az óriás tökökkel (Cucurbita maxima), ilyen például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve ide tartozik még az óriástökök egyik változata a (Cucurbita maxima Duchesne ssp. maxima convar. maxima 'Red Kuri'), vagyis hokkaidó tök, amellyel egyre több helyen találkozhatunk. Emellett azonban népszerűek a pézsmatökök, más néven sonkatökök (Cucurbita moschata), melyek leginkább hosszúkás, megnyúlt formájúak, édes húsúak, ám rövidebb ideig tárolhatóak. Ilyen a kanadai típusú tökök, és az úgynevezett 'butternut' típusú tökök fajtái - közölték az Agrárkamara szakemberei.

Milyen éve volt idén a magyar sütőtöknek?

A mátészalkai Filep László őstermelő, és felesége, Filepné Pivoda Piroska az Agrárszektornak elárulták, hogy már több mint 20 éve foglalkoznak sütőtökkel, ám az ideihez hasonló évben még nem volt részük. 2022-ben ugyanis nem csak a csapadék hiányzott, hanem a reggeli harmat is - jelezték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők, hozzátéve, hogy április 20-tól egészen augusztus 31-ig gyakorlatilag nem volt számottevő csapadék Magyarország azon részén, ez pedig - az aszályos, forró nyárral együtt - csúnyán visszavetette az idei termést. Ahogy Filepné Pivoda Piroska fogalmazott, voltak olyan területek, ahol lajtoskocsival tudtak palántakorban öntözni egy kicsit, de ahol nem tudtak öntözni, ott gyakorlatilag semmi se termett. Aki tudott öntözni, annak közepes termése lett, de Filepéknél mindössze 200 tonna termett, de ennek csak egyharmada étkezési minőségű, több mind fele pedig csak takarmánynak alkalmas. Ez azonban nem baj, tekintve, hogy a nyári hónapokban tapasztalható aszályos időjárás rendkívüli kieséseket okozott a takarmánynövényekben. A mátészalkai termelők ugyanakkor eredményesnek könyvelték el az idei évüket, mivel sikeres volt az együttműködés új partnereikkel és a közös termelés során is jó tapasztalatokat szereztek.

A termeléstechnológiát illetően Filepné Pivoda Piroska elmondta, hogy idén a partnereikkel együtt körülbelül 30 hektáron ültettek sütőtököt. Az öt termelő teljes egészében az ő technológiájukkal, az ő felügyeletük alatt termeszti a sütőtököt. A termelés során a palántáról nevelt és rendszeresen kapált tökök minden egyes bokra 10m2-nyi területet kap, amelyet június végére teljesen befutnak. A termesztés során is folyamatosan kapálják, és odafigyelnek a tökökre. A termelők szerint ugyanis csak az a növény fogyasztható, amelyik augusztus 15-e körül elérte a teljes méretét, és azóta csak érik. Idén azonban szeptemberben kapott némi esőt a sütőtök, így felélénkült a növény, és újabb terméseket hozott. Ezek, bár elérik a 6-7 kilót, mégis értetlenek, és emiatt használhatatlanok. Ezzel csak a gond, hogy a sütőtökről mindig csak sütés után derül ki, hogy érett-e, vagy sem. Mint kiderült, a partnerek az értékesítés is Filepék irányelveit követik, és közvetlenül csak a vevőknek adják el a tököt, soha nem a kereskedőknek.

Minden sütőtököt megkóstolunk, és csak minőségi terméket értékesítjük, azt, ami megüti a mércét

- jelentette ki Filepné Pivoda Piroska.

Arra a kérdésre, hogy mennyire népszerű a sütőtök a magyarok körében, Filepné Pivoda Piroska elmondta, hogy a recepteket, főzőműsorokat és újságokat elnézve az őszi időszakban rengeteg sütőtökös ételt lehet készíteni, ami azt mutatja, hogy ismertebbé, népszerűbbé vált. Az igazi ínyencek a nagydobosi fajtát keresik, azonban célszerű észben tartani, hogy a nem minden szürke tök nagydobosi, az egyik francia fajtánál a szürke héj az éretlenség jele, a másik pedig, a Sampson, ugyan szürke és olajos héjjal rendelkezik, de egészen más az íze, mint a nagydobosinak. Ami érdekesség, hogy a magyarok fejében a sütőtök és a Halloween nem kapcsolódik össze, a vásárlók ettől a régi-új (mert hazánk területén azért mégiscsak éltek kelták) ünneptől függetlenül keresik a jó minőségű és ízletes magyar sütőtököt.

Filepék egyébként a régi, a két világháború közötti nagydobosi tököt szeretnék újra megtalálni, amit anno a New York-i tőzsdén is jegyeztek, de mivel a termelők nem fordítottak elég gondot a fajta védelmére, mostanra ez a fajta elvesztette a régi ízvilágát. Ahogy Filepné Pivoda Piroska fogalmazott, ízre és formára egy új fajtát akarnak kialakítani, amire utána márkavédelmet kérnének.

Az ezer fő fölötti vevőkörünk visszajelzései alapján a magyar vásárlók is azt a régi ízvilágot keresik, amire még anno, gyerekkorukból emlékeznek, vagy amiről szüleik, nagyszüleik elmondása alapján hallottak csak

- tette hozzá Filepné Pivoda Piroska.

Mit lehet elmondani az árakról?

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon 300-400 Ft/kg áron vehetünk sütőtököt, a vidéki nagybani piacok kínálatában pedig 150-200 Ft/kg áron szerezhetjük be ezeket, de a nagyobb üzletláncok polcain is találhatunk faragni való tököt. Ezek ára a következőképp alakul:

  • A Tesco online kínálatában Japán sütőtököt vehetünk 699/kg áron. A nagyobb, kifejezetten Halloween tök 299 Ft/kg áron kapható.
  • A Spar online polcain van nagydobosi sütőtök, de már a magasabb, 439 Ft/kg áron.
  • Az áruházak között legolcsóbban az Auchan online áruházából vásárolhatunk: Halloween sütőtököt 179 Ft/kg áron vehetünk.

Noha a Halloween már elmúlt, a tökfaragás attól még jó szórakozás lehet az egész családnak. Amire azonban feltétlenül oda kell figyelni, hogy a faragásra többféle tököt is használnak, és bár ezek között van olyan is van, amelyik ehető - bár íze jellegtelen -, de van olyan is, melynek húsa enyhén mérgező hatású. Ez utóbbi dísztök miatt adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz

- írta honlapján a Nébih.

A dekorációra használatos dísztökök kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint például a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenés vagy a kiszáradás. Éppen ezért fontos, hogy mindenki megfelelően tájékozódjon a beszerzendő sütőtök felhasználási módjáról, és annak megfelelően járjon el!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?