Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.02.01. szerda

agrarszektor.hu
Északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de lesznek átmenetileg kevésbé felhős, napos periódusok is - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.02.01.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.02.01.) napon.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.02.01.) napon.

2023.02.01. szerda: Északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de lesznek átmenetileg kevésbé felhős, napos periódusok is. Több helyen várható eső, záporeső, főként a magasabban fekvő helyeken havas eső zápor, hózápor, hódarazápor is lehet. A nyugati, északnyugati szelet továbbra is nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések, viszont a délnyugati harmadban többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között valószínű. Késő estére -1 és +7 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Érdemi fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2023.02.02 csütörtök: A zártabb, vastagabb felhőzet délután dél felé levonul hazánkról, mögötte felhőátvonulásokra számíthatunk az ország északkeleti felén több, délnyugat felé haladva kevesebb napsütéssel. Összességében több helyen lehet eső, zápor, havas eső, hózápor egyaránt. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A csúcsérték 4 és 10 fok között valószínű.

Friss híreink:

Döbbenetes hírek érkeztek: durva, ami a műtrágyapiacon zajlik Európában

2022 nyarán és őszén komoly aggodalmakat okozott a mezőgazdasági ágazat szereplőinek, hogy az elszálló földgáz- és energiaárak miatt több európai műtrágyagyártó is leállította az üzemeit, vagy - a teljes leállás elkerülése végett - minimálisra csökkentette a gyártást. Emiatt azonban többen attól tartottak, hogy a következő szezonra nem áll majd elegendő műtrágya a termelők rendelkezésére, ami pedig lesz, azt az egyébként is brutális árakhoz képest is még drágábban lehet majd beszerezni. Végül azonban lett elég import műtrágya az Európai Unión kívüli országokból, Észak-Afrikából, az Egyesült Államokból és Oroszországból, ugyanakkor az európai termelés még nem állt teljesen talpra. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte az ágazat szereplőit, hogy mit kell tudni a hamarosan elkezdődő szezont illetően, valamint hogy mi várható a közeljövőben.

Hiába van bőven, alig eszik a magyarok ezt a húsfélét: miért nem kell itthon?

A nyulakat vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri őket, viszont legelőször egészen biztosan nem a húsuk jut róluk eszünkbe. Sokan „cuki” kisállatként vagy akár társként tekintenek rájuk, nem levágható, elfogyasztható állatként. A magyarok mára már alig eszik ezt a húsfélét, a termelők pedig egyre nehezebb helyzetben vannak, amit jól mutat az, hogy sokan csökkentették a kibocsátásukat és több telep is abbahagyhatja a termelést.

Ebből nagy baj lehet: csúnyán ráfázhatnak a magyar termelők, ha ezt nem lépik meg

2022 kétségtelenül vízválasztó év volt a mezőgazdaság számára, azon belül a zöldség-gyümölcságazatnak is. Az már ismert, hogy milyen gondokkal küzdenek a gazdák, és világossá vált, hogy változás szükséges. Dr. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke elmondta, hogy el kellett szenvedniük az elmúlt száz év legaszályosabb nyarát, ami az öntözetlen kultúrák termését jelentős részben károsította vagy teljesen megsemmisítette. Sőt, még az öntözött állományokban is 10-30%-os terméskieséshez vezetett. Ám nem ez volt az egyetlen dolog, ami miatt 2022 a bizonytalanság éveként vonul be az ágazat történelemkönyvébe. A jövőre nézve pedig elmondható, hogy akkor van a termelőknek esélye a versenyképes gazdálkodásra, amennyiben hatékonyan tudnak termelni és szervezetten értékesítenek. 

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?