Váratlan csavar jöhet a gabonapiacon: ez a magyar gazdákra is óriási hatással lesz

Váratlan csavar jöhet a gabonapiacon: ez a magyar gazdákra is óriási hatással lesz

agrarszektor.hu
Noha egy ideje már jelentős csökkenés figyelhető meg a gabonafélék árait illetően a nemzetközi piacokon, hamarosan megfordulhat ez a tendencia. Március közepén ugyanis lejár az úgynevezett gabonafolyosó megállapodás, és hacsak nem sikerül ismét meghosszabbítani azt, ismét az egekbe szökhet a gabonák ára, és megint felmerülhet az ellátási gondok réme.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár egy ideje már csökkenés figyelhető meg a gabonafélék árában a nemzetközi piacokon, a közeljövőben komoly változás jöhet ezekbek a trendekben. Március 18-án ugyanis lezárulhat az orosz és ukrán gabona exportját lehetővé tevő megállapodás, amely Törökország, az ENSZ, Ukrajna és Oroszország között jött létre. Márpedig, ha nem lesz újabb megállapodás, és nem folytatódnak a szállítások, az a gabonafélék árainak azonnali növekedését vonhatja maga után - mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint a következő időszak gabonaárait a háborús helyzet fogja eldönteni. Ez pedig óriási változásokat hozhat, nemcsak a globális, de a lokális piacokon is.

Petőházi Tamás még január elején úgy fogalmazott, hogy a vetések egyelőre jól néznek ki, de a következő hónapok időjárásán múlik, milyen állományokkal vághatnak neki a magyar termelők a tavasznak. Azóta már nyilvánvalóvá vált, hogy a csapadékosabb januárt egy inkább száraz február követte. A nagy hidegek ugyanakkor elkerülték az országot, aminek később komoly következményei lehetnek a károsítók terén. A GOSZ elnöke szerint ugyanakkor még nem lehet semmi biztosat mondani a következő szezont illetően. A szakember szerint most a növények még nyugalmi állapotban vannak, semmi nem történik velük. Áprilisban, amikor a vegetáció elindul, akkor lesz majd egy részletes felmérés. Ekkor lehet majd látni, mit hozott a tél - jelezte Petőházi Tamás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a tavalyi történelmi aszály rendkívüli módon megviselte a kukoricát Magyarországon, a GOSZ elnöke szerint ez a kultúra vetésterületében is meg fog mutatkozni idén. Petőházi Tamás úgy véli, 2023-ban várhatóan kisebb területen lesz elvetve a kukorica, mint az elmúlt években. De hogy helyette cirok, tritikálé vagy más, a szárazságnak jobban ellenálló kultúrát vetnek-e majd a gazdák, még korai megmondani. Ez csak május 15-e után fog kiderülni, amikor befejeződnek a vetések, és lezárulnak a területalapú támogatásra benyújtott igények.

A szakember a gabonafélék importját illetően elmondta, hogy továbbra is rendkívüli mennyiségű gabona érkezik Magyarország területére, leginkább Ukrajnából. Petőházi Tamás ugyanakkor jelezte, hogy az elmúlt hetekben a minőségellenőrzés és a tanúsítás folyamatait elkezdték komolyabban venni a bejövő gabonáknál, ami jelentős előrelépések tkeinthető. A GOSZ elnöke szerint ugyanakkor a Magyarországra érkezett szállítmányok esetében nem az érkező tételekkel van a gond, hanem azokkal, amelyek már itt vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?