Váratlan csavar jöhet a gabonapiacon: ez a magyar gazdákra is óriási hatással lesz

Váratlan csavar jöhet a gabonapiacon: ez a magyar gazdákra is óriási hatással lesz

agrarszektor.hu
Noha egy ideje már jelentős csökkenés figyelhető meg a gabonafélék árait illetően a nemzetközi piacokon, hamarosan megfordulhat ez a tendencia. Március közepén ugyanis lejár az úgynevezett gabonafolyosó megállapodás, és hacsak nem sikerül ismét meghosszabbítani azt, ismét az egekbe szökhet a gabonák ára, és megint felmerülhet az ellátási gondok réme.

Bár egy ideje már csökkenés figyelhető meg a gabonafélék árában a nemzetközi piacokon, a közeljövőben komoly változás jöhet ezekbek a trendekben. Március 18-án ugyanis lezárulhat az orosz és ukrán gabona exportját lehetővé tevő megállapodás, amely Törökország, az ENSZ, Ukrajna és Oroszország között jött létre. Márpedig, ha nem lesz újabb megállapodás, és nem folytatódnak a szállítások, az a gabonafélék árainak azonnali növekedését vonhatja maga után - mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint a következő időszak gabonaárait a háborús helyzet fogja eldönteni. Ez pedig óriási változásokat hozhat, nemcsak a globális, de a lokális piacokon is.

Petőházi Tamás még január elején úgy fogalmazott, hogy a vetések egyelőre jól néznek ki, de a következő hónapok időjárásán múlik, milyen állományokkal vághatnak neki a magyar termelők a tavasznak. Azóta már nyilvánvalóvá vált, hogy a csapadékosabb januárt egy inkább száraz február követte. A nagy hidegek ugyanakkor elkerülték az országot, aminek később komoly következményei lehetnek a károsítók terén. A GOSZ elnöke szerint ugyanakkor még nem lehet semmi biztosat mondani a következő szezont illetően. A szakember szerint most a növények még nyugalmi állapotban vannak, semmi nem történik velük. Áprilisban, amikor a vegetáció elindul, akkor lesz majd egy részletes felmérés. Ekkor lehet majd látni, mit hozott a tél - jelezte Petőházi Tamás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a tavalyi történelmi aszály rendkívüli módon megviselte a kukoricát Magyarországon, a GOSZ elnöke szerint ez a kultúra vetésterületében is meg fog mutatkozni idén. Petőházi Tamás úgy véli, 2023-ban várhatóan kisebb területen lesz elvetve a kukorica, mint az elmúlt években. De hogy helyette cirok, tritikálé vagy más, a szárazságnak jobban ellenálló kultúrát vetnek-e majd a gazdák, még korai megmondani. Ez csak május 15-e után fog kiderülni, amikor befejeződnek a vetések, és lezárulnak a területalapú támogatásra benyújtott igények.

A szakember a gabonafélék importját illetően elmondta, hogy továbbra is rendkívüli mennyiségű gabona érkezik Magyarország területére, leginkább Ukrajnából. Petőházi Tamás ugyanakkor jelezte, hogy az elmúlt hetekben a minőségellenőrzés és a tanúsítás folyamatait elkezdték komolyabban venni a bejövő gabonáknál, ami jelentős előrelépések tkeinthető. A GOSZ elnöke szerint ugyanakkor a Magyarországra érkezett szállítmányok esetében nem az érkező tételekkel van a gond, hanem azokkal, amelyek már itt vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?