Aranyat érő növény lapul a jászsági erdőkben: mégis vagyonokért árulják kilóját

Aranyat érő növény lapul a jászsági erdőkben: mégis vagyonokért árulják kilóját

agrarszektor.hu
Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erdőgazdaság Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye délkeleti részét magába foglaló működési területén négy parkerdőt, egy arborétumot, valamint több szálláshelyet és a szolnoki vadasparkot is működtet. Területén évről-évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű erdősítési programoknak. Legnagyobb értéke az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van. A Tiszaigari Arborétum méltán szolgált rá az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk. Hangulatos sétaútjait bejárva a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádja mellett a mocsár cipruserdő színeiben is - különösen ősszel - gyönyörködhetünk. Az arborétum egész évben látogatható.

A Pusztavacsi erdőtömb déli pólusa Nagykőrös. Az alföldi város térségében Magyarország egyik legritkább fás társulásának, a pusztai tölgyeseknek a legnagyobb kiterjedésű maradványai találhatók itt. A fás és fátlan élőhely foltok mozaikjai változatos élőhelyet biztosítanak a rendkívül gazdag madárvilágnak. A Pótharaszti-sétaerdő szimbolikus túraútvonalán elsőként Magyarország egyik legrégebbi természetvédelmi emléke, az 1935-ben védetté nyilvánított szomorúfűzfa tekinthető meg. Szomszédságában található a több mint 100 éves Erdőőri lak. A szabadon látogatható sétaerdő bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét. A térség kiemelkedő természetvédelmi értéke a tartós szegfű, melyet Kitaibel Pál itt felfedezett fel 1814-ben.

A NEFAG Zrt. több mint 20 éve foglalkozik szarvasgomba gyűjtéssel, felvásárlással és értékesítéssel. A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, vagy, hogy gyűjtését milyen állattal végezték. Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02