Itt a fordulat: Lengyelország megállapodott az ukrán gabonával kapcsolatban

Itt a fordulat: Lengyelország megállapodott az ukrán gabonával kapcsolatban

MTI
Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról - jelentette be Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, miután Varsó betiltotta az importot, válaszul a lengyel gazdák tiltakozásaira. Sikerült olyan mechanizmusokat kidolgozni, amelyek alapján egyetlen tonna (ukrán) gabona sem fog Lengyelországban maradni. Az áruk át fognak haladni Lengyelországon - mondta a tárcavezető ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélését követően Varsóban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Waldemar Buda fejlesztési miniszter mindemellett közölte, hogy az ukrán élelmiszerek importjára vonatkozó tilalom továbbra is hatályban marad. Julija Szviridenko, az ukrán miniszterelnök első helyettese a közös sajtótájékoztatón kijelentette: bízik abban, hogy az ukrán exportvállalatok tiszteletben fogják tartani a gabonatranzitra vonatkozó megállapodás rendelkezéseit. Mint mondta, a kijevi vezetés megérti a lengyel és az ukrán termelők aggályait, és elkötelezett a kérdés megoldása mellett. Szviridenko szóvá tette, hogy veszélybe került a fekete-tengeri gabonaexport, mivel Oroszország ismételten blokkolja a teherhajók ellenőrzését.

Rendkívül fontos számunkra a tranzit megnyitása, máskülönben Ukrajna elszigetelődik. Nem engedhetjük meg partnereinkkel együtt, hogy Oroszország kihasználhassa a helyzetet

- tette hozzá.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?