2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Itt van Ukrajna terve: így szerezne támogatókat a fekete-tengeri gabonaszállításhoz

agrarszektor.hu
Afrikai körútra indult a héten az ukrán külügyminiszter. A látogatások célja, hogy hogy fokozza a Kijev diplomáciai erőfeszítéseit, és megkérdőjelezze az orosz befolyást a "globális délen".

Miközben Marokkóba utazott, a második afrikai körútjára, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, az út fő prioritása az, hogy az afrikai országok támogassák Volodimir Zelenszkij elnök béketervét. Az út egyik célja, hogy támogatást szerezzenek az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli zavartalan áramlásához, és új lehetőséget biztosítson az ukrán üzleti szféra számára - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján.

Ukrajna ugyanis egy ponton rájött, hogy sok-sok éven át alulteljesített a globális délen - Latin-Amerika, Afrika és Ázsia nagy részét tartozik ide -, így egyre nagyobb erőfeszítésre van szüksége a mostanában felbukkanó kínai, vatikáni és dél-afrikai béketervek miatt a világ ezen részén. Ukrajna szerint Zelenszkij 10 pontos "békeformulája", amely az orosz csapatok ukrán földről való kivonását irányozza elő, kell, hogy legyen az alapja az Oroszország által indított háború bármilyen rendezésének.

Oroszország évek óta ápolja afrikai kapcsolatait, Szergej Lavrov külügyminiszter tavaly bejárta a kontinenst, és idén legalább kétszer látogatott el oda. Dmitro Kuleba nem közölte, hogy legújabb afrikai körútja során mely országokat látogatja meg. Első útja tavaly októberben Szenegálba, Elefántcsontpartra, Ghánába és Kenyába vezetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?