Újabb lépéseket sürgetnek a V4-ek agrárkamarái az ukrán import ügyében

Újabb lépéseket sürgetnek a V4-ek agrárkamarái az ukrán import ügyében

agrarszektor.hu
A Visegrádi Csoport (V4) agrárkamaráinak ülését Rácalmáson tartották, 2023. június 6-án. A résztvevők megerősítették álláspontjukat, hogy az ukrán termékek importja miatti problémák kezeléséhez további egységes és határozott lépésekre van szükség az Európai Bizottság részéről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tanácskozáson a Szlovák Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Országos Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, valamint más szakmai szervezetek vezetői vettek részt. Az összejövetel központi témája az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala miatti, mind a négy országot jelentősen érintő drasztikus piactorzulás volt. A résztvevők megvitatták az aktuális ágazati kérdéseket, piaci helyzetet, valamint a nemrég lezajlott közös brüsszeli demonstráció tanulságait is.

Mint ismeretes, május 23-án Brüsszelben a térség gazdaszervezeteinek képviselői, illetve mintegy 200 termelő demonstráción követelték, hogy hosszabbítsák meg az ukrán termények importjának tilalmát 2024. június közepéig. Ennek hiányában ugyanis nem lehet betárolni az idei termést, és fokozódnának a piaci problémák. Az akkor Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak átnyújtott petícióban a szervezetek kérték, hogy az importtilalmat terjesszék ki más termékekre is. Továbbá, hogy hozzanak létre egy alapot a kelet-közép-európai gazdák támogatására, akiket a leginkább sújtanak a háború következményei, valamint ellenőrizzék az ukrán termékeket, hogy azok megfelelnek-e az uniós környezet- és állatvédelmi, növény- és állategészségügyi szabályozásnak. Ugyanis az a kettős mérce, ami az ukrán és az EU-s élelmiszerekre vonatkozik, behozhatatlan versenyhátrányt okoz Magyarország és a többi érintett ország mezőgazdasága számára.

A brüsszeli tüntetés is megmutatta, hogy a kamaráknál meglévő szervezési és tudásbázis, valamint az akcióban kulcsszerepet vállaló COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága - Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége) - melynek főtitkára, Pekka Pesonen is részt vett a rácalmási ülésen - keretrendszere, segítő együttműködése lehetővé teszi, hogy uniós szinten jobban meg lehessen ismertetni a régió agráriumának érveit a nemzetközi közvéleménnyel is.

A V4 agrárkamarák továbbra is egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek - miként az tervezett volt és a vámok tavalyi eltörlésének oka volt - elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket. Továbbra is komoly és aggasztó probléma a vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó áru megnövekedett mennyisége, ami óriási dömpinget, áresést okoz a piacokon. A vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak - hívták fel a figyelmet a kamarák.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?