Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.09. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.09. péntek

agrarszektor.hu
A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.06.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.06.09.) napon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.06.09.) napon.

2023.06.09. péntek: A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.
Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2023.06.10 szombat: Az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen előfordul záporeső, zivatar. Általában mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél, csak zivatar térségében lehetnek erős lökések. A csúcsérték 21 és 26 fok között alakul.

Friss híreink:

Nehéz helyzetben a magyar gazdák: vajon idén behozza az árát ez a növény?

A magyar termőföldeken a búza és a kukorica nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak a vetésterület vonatkozásában. Ebben hozott komoly változást a 2022-es év, amikor is a rendkívüli aszály hatására a kukoricatermés jelentős része elpusztult, amit pedig sikerült betakarítani, az rendkívül kevés volt. A tavalyi év nagy vesztese tehát a kukorica volt, amelynek a vetésterületében is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. De hogyan látják ezt a magyar gazdák? Foglalkoznak-e még ezzel a növénnyel, és ha igen, mekkora területen? Mire számítanak? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Jó a termés, de padlón az árak: túlélésre játszanak idén a gabonatermesztők

A tavalyi meredek áremelkedés után hirtelen ugyanilyen gyors árzuhanás következett be a gabonapiacon, amely megpecsételheti az idei évet a termelők számára. Mindez azért is rendkívül kedvezőtlen, mert a most aratásra váró kalászos termést még a korábbi, nagyon magas inputköltségek mellett indították útjára a gazdák. Egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, és a kivárás sem egyértelmű választás a szűkös raktárkapacitások és a tárolás finanszírozási költségei miatt. Jó megoldás nem látszik, a kalászos gabonákon várhatóan a legtöbb termelő bukni fog.

Viharfelhők gyülekeznek a magyar sikerzöldség ege felett

Habár Magyarország a harmadik legnagyobb zöldborsótermelőnek számít az Európai Unióban, a vetésterülete évek óta folyamatosan csökken hazánkban, és idén már csak kicsit több mint 15 ezer hektáron termesztik a növényt. A termésmennyiség alakulása sem fest kedvező képet, hiszen míg 2021-ben 86,7 ezer tonna volt a betakarított termés, addig 2022-ben már csak 82 ezer tonna zöldborsó termett Magyarországon. Az EU27 belső piacán ugyanakkor továbbra is hazánk a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr, 2022-ben 20 százalékkal lett több a kivitelünk, mint a megelőző évben. Az idei év tartogathat meglepetéseket, az első negyedévben ugyanis 24 százalékkal csökkent az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Aljas bűnözők portyáznak Magyarországon: nyugdíjasokra utaznak, ez a legújabb módszerük

Volt olyan megye, ahol a bűncselekmények majdnem negyedét idős emberek ellen követték el. A bűnügyi statisztikákból kiderült, hogy leggyakrabban meglopják a 60 év felettieket, sokszor aljas trükkökkel szedik el a pénzüket. A rendőrség már külön kiadványt is készített, hogy az idősek felismerjék a veszélyes helyzeteket, és ne váljanak áldozattá.

Filléres felvidéki fogások spórolós hétköznapokra: így készül a furkóleves és a juhtúrós sztrapacska

A magyaros ízek nem érnek véget az országhatárnál, bőséggel találkozhatunk kedvenc ételeinkkel vagy azokhoz hasonló fogásokkal Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján, és természetesen a Felvidéken is, ahová mai cikkünkben elkalauzoljuk olvasóinkat. Mutatjuk, milyen érdekes és laktató, közismert vagy éppen elfeledett, népies ételeket készítenek a felvidéki magyarok és szlovákok a hétköznapokra és az ünnepnapokra, milyen jellemvonásokkal rendelkezik a helyi fúziós gasztronómia!

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32