Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: ki nem találnád, hova megy a java

Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: ki nem találnád, hova megy a java

agrarszektor.hu
A töltött káposzta sok magyar nagy kedvence, de ide sorolhatnánk a káposztás tésztát és magát a savanyú káposztát is. A drágulás ezt a zöldséget sem kerülte el, de még elérhető árakon vásárolhatjuk meg a piacokon és a boltokban. Jó hír, hogy Magyarországon fejes káposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett 2022-ben, mint egy évvel korábban. Az alábbi cikkünkből pedig kiderül, hogy milyen árakkal találkozhatunk most az üzletekben, valamint, hogy mi a helyzet más országokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. A közösség legnagyobb káposztatermelője Lengyelország, ahol - a lengyel statisztikai hivatal (GUS) tájékoztatása szerint - a 2023. évi káposztatermés 630 ezer tonna körül alakul, ami 2,2 százalékkal kevesebb a 2022. évi rekordgyenge (640 ezer tonna) volumennél. Hazánkban viszont már némileg jobb a helyzet: a KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon fejes káposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett 2022-ben, mint egy évvel korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2022-ben, a beszállított mennyiség 4,61 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került. Az idei év első fél évében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. Németországból 8 százalékkal 1,65 ezer tonnára, Hollandiából 79 százalékkal 89,1 tonnára, Spanyolországból 79 százalékkal 32,6 tonnára csökkent, ugyanakkor Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal. Az export 9 százalékkal bővült, 2,15 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős része a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult

- írja az AKI friss kiadványában.

Sokat nőtt a káposzta ára is, de még mindig megfizethető zöldségnek számíthat

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakultak az árak:

  • a 14. héten piacra kerülő primőr, fehér fejes káposzta 400 forint/kilogramm,
  • a primőr, fehér fejes káposzta ára 17 százalékkal 363 forint/ kilogrammra emelkedett a 14–25. héten az egy évvel korábbihoz képest,
  • a primőr kifutása után a szabadföldi, fehér fejes káposzta ára 17 százalékkal 214 forintra csökkent kilogrammonként a 26-36. héten 2022 azonos periódusához viszonyítva,
  • a primőr, vörös káposzta a 21. héten jelent meg a kínálatban, piacra lépési ára 500 forint/kilogramm volt, majd 31 százalékkal 472 forint/kilogrammra emelkedett a 22-25. héten,
  • a primőr kifutása után a szabadföldi vörös káposzta ára 12 százalékkal 287 forintra növekedett kilogrammonként a 26-36. héten.
EZ IS ÉRDEKELHET

Szinte fillérekért árulják a lengyel nagybanin

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a lengyel nagybani piacokon folytatódott az augusztusban megkezdődött tendencia, és a fehér káposzta ára tovább csökkent, így nem túlzás azt mondani, hogy jóformán fillérekért juthatnak hozzá a fogyasztók: az utolsó nyári hónap elejéhez képest már csaknem 40%-kal alacsonyabb az 1,05 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli átlagár. Jelenleg 0,9-1,2 PLN/kg (75-100 Ft/kg) között mozognak az árak az egyes piacokon, ez a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, de egyre többször jelenik meg a 0,8 PLN/kg (66 Ft/kg) ártábla egyes tételek mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a többi országban?

Az Eurostat adatai szerint a közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr Hollandia, a legnagyobb importőr pedig Csehország és Franciaország volt 2022-ben. Az idei év első öt hónapjában Hollandia az előző évinél 4 százalékkal kevesebb, 29,9 ezer tonna, Németország 35 százalékkal kevesebb, 23,7 ezer tonna fejes káposztát értékesített az unió piacán, ugyanakkor Lengyelország 24 százalékkal 19,7 ezer tonnára növelte szállításait.

Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege pozitívvá vált 2022-ben, a beszállítás 3 százalékkal 53,9 ezer tonnára mérséklődött, míg a kiszállítás 43 százalékkal 70,9 ezer tonnára nőtt a harmadik országok vonatkozásában. Az idei év első öt hónapjában az import 22 százalékkal 51,8 ezer tonnára, az export 35 százalékkal 27,9 ezer tonnára bővült az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincs mese, öntözni kell

Most már nem elég az, ha csak a csapadékos időjárásban bíznak a termelők, hiszen az elmúlt évek egyre inkább alátámasztották azt, hogy a klímaváltozás okozta idővel nem lehet felvenni a harcot mesterséges öntözés nélkül. Ez nincsen másként a káposzta esetében sem, de fontos megjegyezni, hogy tulajdonképpen a legtöbb zöldségre és gyümölcsre ez igaz. 

Ma már nem lehet másként. Ha valaki nem tudja öntözni a területét, akkor nem fog tudni érvényesülni. 

- mondta korábban az Agrárszektornak egy ócsai termelő. 

Kiemelte, a megfelelő védelem minden növénynél fontos, így a káposztánál is, főleg, hogy számos kártevő, betegség pusztíthatja. Ilyen például a tripsz, az Alternalia, az üvegházi molytetű, kisebb hernyók és más gombás betegségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?