Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.19. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.19. kedd

agrarszektor.hu
Felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.09.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.09.19.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.09.19.) napon.

2023.09.19. kedd: Felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Határozottabban késő délutántól, nyugat felől csökken a felhőzet és vele együtt a csapadékhajlam is, addig napközben szórványos fordulhat elő zápor, elszórtan zivatar. Az egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 28 fok között alakul, de délkeleten kicsit melegebb, az Északi-középhegységben pedig hűvösebb lehet.
Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hideg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek, náluk felléphet fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2023.09.20 szerda: Az éjszaka képződő köd, rétegfelhőzet napközbeni zsugorodását, feloszlását követően mindenütt gomolyfelhős, napos idő valószínű. A Dunától keletre néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar kialakulhat. Gyenge marad a légmozgás, csak az Alpokalján élénkülhet meg időnként a déli szél. A csúcsérték 23 és 29 fok között alakul, a legtovább felhős tájakon várható a hűvösebb idő.

Friss híreink:

Ukrán gabonaügy: „próbáljuk elodázni az elkerülhetetlent”

A szemünk előtt alakul át a gabonapiac, a folyamatban az importtilalom leginkább időnyerésre lehet alkalmas – javarészt így lehet összefoglalni azokat a véleményeket, amelyeket a növénytermesztési ágazatra rálátó forrásaink az ukrán gabonaimportról és az ellene bejelentett tilalomról mondtak az Agrárszektornak. A helyzetet ezek szerint nem egy ideiglenes, uniós vámmentesség és arra adott tagállami korlátozás ellentéteként foghatjuk fel, hanem a gabonapiac markáns átrendeződéseként. Az új felállás részletei még formálódnak, de az már most is biztosnak látszik, hogy nem csupán Ukrajna, hanem a másik hadviselő fél, Oroszország is jelentős termelővé és exportőrré nőtte ki magát, még ha a szállításokat a háború és a szankciókkal sújtott orosz finanszírozási környezet lassítja is egy ideig. A dömping ellen tiltakozó uniós tagállamok jelenleg saját hatáskörben elrendelt importtilalmuk miatt uniós és Ukrajnával kialakuló jogvitát is kockáztatnak, ez azonban a legkisebb gond jelenleg. Sokkal nagyobb probléma, hogy az átrendeződés közben az uniós és a globális vevők is ráéreztek a nagy tömegben érkező és olcsó fekete-tengeri gabona ízére.

Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Ma már egyre több helyen lehet kapni az apró fürjtojásokat, amiről azt mondják, hogy jótékony hatással van az egészségre. Méretét tekintve egy tyúktojás körülbelül 4-5 fürjtojásnak felel meg azonban ez a kicsi tojásféle számít a legegészségesebbnek a többi háziszárnyaséhoz képest. Az elmúlt években egyre többen láttak fantáziát a tartásukban, de jellemzően kistermelői szinten foglalkoznak vele - igaz, más állattartáshoz képest lényegesen kisebb beruházást is igényel. Találkozhatunk ugyanakkor olyan tenyésztővel is, akinek sikerült komolyabb piacot kiépítenie.

Őrület: ki nem találnád, hogyan termesztettek uborkát a hollandok

Újabb lépéssel került közelebb az emberiség a teljesen autonóm üvegházak megvalósításához. Egy hollandiai kísérlet során egy fejlett gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia szabályozta a klímát egy üvegházban, és képes volt megfelelő minőségű uborkát termeszteni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Balogh Petya: hiba minden vállalkozni vágyót azonnal nyakon önteni közpénzzel

A startup-halálozás első számú oka, hogy a startup olyan terméket épít, amit nem lehet eladni. Na, de mi az, ami sikerre van ítélve, és mennyiben támogatja ezen induló vállalkozásokat a hazai startup-ökoszisztéma? Erről beszélgettünk dr. Kozma Andreával (a CEU InnovationsLab igazgatója); Balogh Péterrel (szoftverfejlesztő, üzletember, az NNG navigációsszoftver-gyártó cég alapítója, angyalbefektető, 2019 óta a Cápák között televíziós műsor szereplője); Györkő Zoltánnal (angyalbefektető, a BalaBit alapítója); és Kövesdi Gáborral (a Brancsközösség.hu Zrt. alapítója, az igazgatóság elnöke).

Beindult a háborús gépezet: így lesz fegyvernagyhatalom a vidéki Magyarország?!

Az utóbbi években megsokasodtak a hazai hadiipari beruházásokról szóló bejelentések. Ezek szerint Magyarországon 6 új hadiüzem áll hadrendbe, ezek az üzemek más-más termékeket fognak előállítani. Fontos kérdés az is, hogy ez mennyire fogja felfuttatni a magyar gazdaságot.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14