Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a hagymát a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a hagymát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A tavalyi rekordáraknál alacsonyabb, de magas szinten stabilizálódó árak jellemzik november elején a lengyel hagymapiacot.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Európában a végéhez közeledik a hagymabetakarítás, és Lengyelországban is ez a helyzet. A 2023-as szezonban az árak messze elmaradnak az előző évi szinttől: egészen október közepéig folyamatos csökkenést mutattak, míg tavaly már augusztus közepén megfordult ez a tendencia - írta meg a FruitVeB. Idén csak október legvégén volt érzékelhető némi növekedés, de az átlagár még így is 22%-kal marad el a tavalyi szinttől.

A méret szerint osztályozott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára az október végi 1,3-1,8 PLN/kg (110-155 Ft/kg) szintről enyhe növekedést mutatva november elejére az 1,4-1,8 PLN/kg (120-155 Ft/kg) sávba emelkedett, ami könnyen jelezheti azt, hogy a betakarítás végeztével a rosszabb minőségű, gyorsan eladandó, tárolásra alkalmatlan készletek kimerülőben vannak. Ugyanez a mérsékelt áremelkedés figyelhető meg az import tételek vonatkozásában is, itt a legolcsóbb, Közép-Ázsiából behozott áru átlagára jelenleg 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. A Lengyelországtól keletre eső piacokon is mindenhol olcsóbb a hagyma, mint egy évvel ezelőtt, így ágazati források továbbra is erős importnyomást valószínűsítenek. Ennek megfelelően nem elképzelhetetlen a tavalyi forgatókönyv, amikor a vöröshagyma ára január végéig stabil marad a nagybani piacokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?