Ijesztő hírek jöttek a magyar földekről: így mosott el az eső mindent

Ijesztő hírek jöttek a magyar földekről: így mosott el az eső mindent

agrarszektor.hu
A csapadékos időjárás folytatódott az elmúlt napokban is, ezúttal jelentős enyhüléssel jött az eső. Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő. A következő napokban átmeneti lehűlés után vasárnaptól párás, ködös időre van kilátás egyre nagyobb területen tartós köddel, de jelentősebb csapadék nélkül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt egy hétben is folytatódott a csapadékos időjárás, csak a péntek és a szombat voltak szárazabb napok, amikor alig esett. A múlt csütörtökön még többfelé nedves, tapadó hó okozott károkat, majd vasárnap és hétfőn már a havas eső és az eső volt a jellemzőbb. Kedden este érte el hazánkat az a frontrendszer, amelyből szerda estig jelentős mennyiségű eső hullott, így szombat reggel óta a déli országrészben 30-50 mm közötti, míg északon 10-25 mm közötti mennyiség esett, a Kisalföldön mérhettünk ennél kevesebbet. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzéséből.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A talaj felső, egy méteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

A következő napokban az eddigieknél szárazabb időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken a középső és a keleti országrészben lehet még kevés csapadék főként eső, majd pénteken helyenként havas eső, havazás formájában. Szombattól a jövő hét közepéig egyre nagyobb területen párás, ködös időre van kilátás számottevő csapadék nélkül, legfeljebb szitálás fordulhat elő. Péntektől átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken -5 foknál is hidegebb lesz. A tartósan ködös tájakon a hétvégétől napközben sem melegszik sokkal fagypont fölé a levegő, míg a naposabb területeken 10 fok közeli értékeket mérhetünk. A hét közepén érkezik egy hidegfront, mely változást hozhat majd az időjárásban

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?