Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a káposztát a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a káposztát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
December elején egy pillanatra talán úgy tűnhetett, hogy a lengyel nagykereskedelemben a fehér káposzta ára végre emelkedésnek indulhat, mivel a hét elején 5,6 százalékkal emelkedett a nagykereskedelmi átlagár. Hamar kiderült azonban, hogy ez is csak egy újabb átmeneti ingadozás volt, és a hónap közepén már lefelé irányuló korrekciót és a korábbinál még alacsonyabb árakat tapasztalhattunk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jelenleg, december közepén a fejeskáposzta eladási ára a nagykereskedelemben 0,70-1,00 PLN/kg (60-90 Ft/kg) között alakul, ami 10,5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi árakhoz képest. Ráadásul ez a tartomány a leggyakoribb árakra vonatkozik, ám a friss piacra szánt káposzta esetében még bőven az alsó határ alatt, (pl. 0,65 PLN/kg [55 Ft/kg] alatt) is vannak ajánlatok - írja a FruitVeB. Az 50. hét végén az általános kép az volt, hogy egyes termelők megpróbáltak menekülni a rossz minőségű káposztától, amelyet gyorsan, akciós áron próbálnak eladni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A december elején Lengyelországban tapasztalt fagyos időjárás jelentős károkat okozott a még a földeken lévő káposztában. Ennek a terméknek egy része kerül a piacra, ami láthatóan a teljes piacot lehúzta az árak tekintetében, mert érdemes megjegyezni, hogy a maximális ár is 1,10 PLN/kg-ról 1,00 PLN/kg-ra (100-ról 90 Ft/kg-ra) csökkent. A 10% körüli visszaesés elég jelentős, különösen annak fényében, hogy a fehér káposzta piacán már korábban is gondok voltak a kereslettel, és az árak az év korábbi szakaszában sem akartak emelkedésnek indulni. 

A jelenlegi átlagár (0,85 PLN/kg, 75 Ft/kg) az előző tíz szezonból négynél is alacsonyabb (sőt, korábbi adatok azt mutatják, hogy a nagyobb nagykereskedőknél még 2010. december végén is magasabb átlagár alakult ki (1,10 PLN/kg)!) A kérdés az, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban? Alapvetően két eset lehetséges, és most fog eldőlni, hogy melyik irányba indul a piac. Az egyik lehetőség, hogy a gyenge kereslet miatt a nagyon alacsony termés ellenére is relatíve magas marad a kínálat szintje, ami egészen március elejéig gátolni fogja az árak emelkedését. A másik lehetőség az, hogy kiderül, a mostani fagyok sokkal nagyobb károkat okoztak annál, mint azt korábban várták, így a gyengébb minőségű káposzta kiesésével a kínálat drasztikusan csökkenni fog, és az árak már a közeljövőben emelkedni kezdenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?