Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a termelőknek

Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a termelőknek

agrarszektor.hu
Az őszi vetések a tartós vízborítást +4, +5 Celsius fok alatt még bírják, de az elmúlt napokban ettől enyhébb volt az idő. A folytatásban is marad az átlagosnál melegebb időjárás, vasárnap estétől pedig újabb, de nem túl nagy mennyiségű csapadék érkezik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten csütörtökön még csak északon esett, majd pénteken és szombaton már nagy területen hullott csapadék, részben hó hazánkban - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből. A legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40-70 mm is lehullott két nap alatt, helyenként 20 cm hó is összegyűlt.

10 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)
Hóvastagságok 2023. december 24-én reggel 7 órakor (cm)
Hóvastagságok 2023. december 24-én reggel 7 órakor (cm)

Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t. Mindkét érték országszerte jelentősen magasabb a sokéves átlagnál.

30 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)
90 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)
90 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)

A sok csapadék és a környező magas hegységekben megindult olvadás hatására árhullámok vonulnak le a folyókon. A talajok felső egy méteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt. Az elmúlt napokban szinte végig szeles idő volt, sokfelé fújt erős, időnként viharos szél. A hőmérséklet szombaton csak kevéssel alakult fagypont fölött, majd vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött: a maximumok 10 fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak. Éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig).

Maximális szélsebességek 2023. december 22-én (km/h)
Maximális szélsebességek 2023. december 22-én (km/h)
Maximum hőmérsékletek 2023. december 26-án (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. december 26-án (Celsius-fok)

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az őszi vetések. Ha a hőmérséklet +4-5 Celsius-fok alatt van, akkor még csak-csak elviselik ezt a növények, de amilyen enyhe idő volt az elmúlt napokban, azt csak maximum három hétig. Márpedig az Alföldön helyenként már több, mint egy hónapja áll a víz. A talaj fölső egy méteres rétege teljesen feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

A folytatásban is marad az enyhe idő, a hideg, sarkvidéki légtömeg a térségtől jóval északabbra helyezkedik el. Vasárnaptól már időjárási frontok is elérik az ország térségét, több hullámban érkezik csapadék eső formájában, de csak kisebb mennyiségben. A jövő hét közepéig összességében csak kis területen valószínű 10 mm-t meghaladó eső. Mivel a szél gyengül, növekszik majd a ködhajlam, vasárnapig egyre nagyobb területen képződik éjjel köd. Enyhe időre van kilátás, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben pedig 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. A téli napforduló után a délutánok már naponta 1-1 percet hosszabbodnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?