Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.20. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.20. szombat

agrarszektor.hu
Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.04.20.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.04.20.) napon.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.04.20.) napon.

2024.04.20. szombat: Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kettősfront éri el térségünket, így mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeket megterheli az időjárás. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2024.04.21 vasárnap: Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd éjjel nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar. A Nyugat-Dunántúlon és estig északkeleten kisebb a csapadék esélye. Legtöbb helyen a Duna-Tisza közi összeáramlási zónában és a Dél-Alföldön eshet. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Délután a Dunántúlon 9, 13, máshol 13, 17 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

Friss híreink:

Már a haltermelésbe is jönnek a vendégmunkások?

Hiába kedveznek az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek a haltermelésnek idén, az ágazat korábbi problémái makacsul jelen vannak továbbra is. Az alacsony támogatottság és az elmaradó fejlesztések mellett a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát. Utóbbira a vendégmunkások toborzása lehetne a megoldás, amely mindeddig nem volt jellemző a haltermelő szereplőkre, de várhatóan az ágazat hamarosan belátja, hogy külföldi munkaerő nélkül nem lesz, aki dolgozzon a szektorban.

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár vannak olyan térségek, ahol már befejezték a munkát, azért országszerte még nagyban zajlik a tavaszi vetés. Emiatt azonban a megszokottnál nagyobb számban vesznek részt a közúti járműforgalomban a mezőgazdasági munkagépek és vontatók. Ezeknek a lassú járműveknek a felbukkanása az utakon ugyan sok autós számára jelenthet bosszúságot, de valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk egyik pontból a másikba, akár a telephely és a szántóföld, akár két, egymástól messzebb levő földterület viszonylatában.

Kifulladt az élelmiszerárak emelkedése itthon? Megszólalt a szakértő

Az Európai Unión belül egyfajta nyugalmi időszak van az élelmiszerárak tekintetében, sem a belső, sem pedig a külső piacokról származó alapanyagoknál nincs árfelhajtó hatás. Magyarországon ugyanakkor a forint gyengülése az a tényező, ami a leginkább hatással lehet az élelmiszerek áraira - mondta el az Agrárszektor kérdésére Raskó György. A szakember szerint a következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni. A legújabb élelmiszerfogyasztási trendekkel és a változó vásárlói igényekkel is foglalkozunk az AgroFood 2024 konferenciánkon, amire még nem késő regisztrálni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a lehangoló igazság a magyar borokról: a vásárlók döntöttek, ezt nehéz lesz kimagyarázni

Mi kell ahhoz, hogy valakiből igazán jó sommelier legyen, nőként lehet-e érvényesülni ezen a pályán, hol van a helye a magyar boroknak a nagyvilágban, és mi szükség van alkoholmentes borokra - többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt a Pénzcentrumnak adott interjúban Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je. Szóba került még az elhivatottság, a családi minták és munka-magánélet egyensúlya is. Interjú.

Veszélyes ragadozók portyáznak a magyar kertek közelében: itt az unió riasztása

Egyre komolyabb problémákat okoznak a nagyragadozók Európában és ez alól ma már Magyarország sem teljesen kivétel. Egyre több helyen tűnnek fel a farkasok, hiúzok és medvék, amelyek komoly károkat okoznak – de persze nem lehet minden országot egységesen kezelni ebben a kérdésben. Az uniós döntéshozók szerint épp ezért kell nagyobb mértékben és aktívabban résztvenni az állatállomány, az ember és a nagyragadozók fenntartható és biztonságos együttélésének biztosításához szükséges új módszerek megtalálásában, nem tévesztve szem elől a biológiai sokféleség előmozdítását. A Régiók Európai Bizottsága (CoR) 160. plenáris ülésére a Pénzcentrum is meghívást kapott: a szakemberek itt egyetértettek abban, hogy bizonyos fajok védettségi helyzetét rendszeres időközönként felül kellene vizsgálni, miközben az uniós finanszírozásnak teljes mértékben fedeznie kellene a károk megelőzésére vagy a károk megtérítésére irányuló intézkedéseket.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?