Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.22. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.22. hétfő

agrarszektor.hu
A napos dunántúli tájakon is erősen megnövekszik a gomolyos felhőzet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.04.22.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.04.22.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.04.22.) napon.

2024.04.22. hétfő: A napos dunántúli tájakon is erősen megnövekszik a gomolyos felhőzet. Az egybefüggőbb csapadékzóna délutánra északkelet felé levonul, mögötte hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Helyenként - főként a középső és északi tájakon - kialakulhatnak záporok. Az északkeletire, keletire forduló szelet elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti tájakon kísérhetik élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.
Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatásra nem kell számítani.

A következő napon várható időjárás

2024.04.23 kedd: Az ország keleti felén, harmadán délutánig kevésbé felhős helyek is előfordulnak, majd estefelé ott is egyre nagyobb területen borul be az ég. A Nyugat-Dunántúl mellett délután, estefelé másutt is egyre több helyen alakul ki eső, zápor, egy-egy zivatar is lehet. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti, keleti szél. A csúcshőmérséklet 10 és 20 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, keleten az enyhébb idő.

Friss híreink:

Váratlan hírek jöttek a magyar barackról: ilyen már rég történt itthon

Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon. És bár egyelőre úgy fest, az ültetvények sikeresen átvészelték a nagy tavaszi hidegeket, 2-3 hét még hátravan a fagyveszélyes időszakból - Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak. A szakember beszélt arról is, hogy hazai kajszi és az őszibarack már túl van a terméskötődésen, és olyan jó a barackok kötődése, sok helyen még ritkítani is kellett. A szüretkori gyümölcsméretekben ugyanakkor még visszaüthet a mostani hűvös időjárás, de egyelőre nem lehet oka panaszra a magyar termelőknek.

Sokaknak van gyümölcsfájuk a kertben, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

Idén talán szerencsésebbek a gyümölcsfák tulajdonosai, mert annak ellenére, hogy a virágzás korábbra tevődött, mégis jóval kevesebb olyan tavaszi fagyos éjszaka volt - és várhatóan már nem is lesz több, ami virágzásban érte volna a fákat, így megritkítva a termést. Az, hogy egy adott fa mennyi virágot hoz egy évben, sok tényezőtől függ, még a faj és fajtatulajdonságokon kívül is. Ha előző évben keveset termett a fa akkor a következőben a növény alapvetően több termésre készül. De a gyümölcsfák esetén jellemzőek a „kihagyó évek”, amikor minden kedvező körülmény ellenére a növény kicsit pihen, és kevesebb termést hoz.

Már a haltermelésbe is jönnek a vendégmunkások?

Hiába kedveznek az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek a haltermelésnek idén, az ágazat korábbi problémái makacsul jelen vannak továbbra is. Az alacsony támogatottság és az elmaradó fejlesztések mellett a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát. Utóbbira a vendégmunkások toborzása lehetne a megoldás, amely mindeddig nem volt jellemző a haltermelő szereplőkre, de várhatóan az ágazat hamarosan belátja, hogy külföldi munkaerő nélkül nem lesz, aki dolgozzon a szektorban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: tömegek menekülnek ezekből a községekből

Nemrég jelentek meg a friss népességadatok, amelyből nemcsak az derült ki, hányan vándoroltak Magyarországról külföldre, vagy külföldről hazánkba, hanem az is, hogy országon belül hová vándorolt a lakosság. Az adatok most igazolták, amit szakértők eddig is jeleztek: megtört több tendencia 2023-ban, ami már 2016 óta tartott. Az áttelepülések száma országos szinten befékezett, és Budapestre az odaköltözők száma a múlt évben hosszú idő óta először tudta meghaladni az elköltözőkét. A községek iránt elapadt a korábban igen jelentős érdeklődés. A megyei adatok viszont ugyanazt a képet mutatják, mint eddig: a keleti országrészre főként az elvándorlás jellemző és Pest vármegye a belső migráció legnagyobb nyertese.

Tömegek garázsában ott áll ez a legendás NDK-s motor: vagyonokat érhet 2024-ben

Még mindig úgy viszik a Simsonokat, mint a cukrot Magyarországon. A márka töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy az utóbbi években jócskán megugrott a kereslet az egykori NDK-s kétkerekűért. A retro láz nemcsak idehaza éri reneszánszát, hanem Németországban is. Éppen ezért rengeteg német jön hazánkba azért, hogy felvásárolja az egykori kelet-német csodát. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mi áll a hatalmas Simson kultusz mögött, és mi az, ami miatt egyesek akár másfél millió forintot is képesek kiadni egy ilyen motorért.Többek között erről is beszélgettünk Tábori Ferenccel, a legendás újpesti Tábori Tuning tulajdonosával.  

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06