Tele vannak import szamócával ezek a piacok: meg is kérik az árát

Tele vannak import szamócával ezek a piacok: meg is kérik az árát

agrarszektor.hu
Sok még a sok a bizonytalanság a szamóca idei szezonja körül Lengyelországban. Az állományok fejlődése is megtorpant kissé, de félő, hogy a feldolgozóipar lanyha kereslete miatt igen alacsony árakkal számolhatnak idén a termelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatosan nő a nagybani piacokon a lengyel szamóca kínálata, bár az utóbbi hetek időjárása visszavetette az állományokat. A mazóviai körzetben például -5 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet a múlt héten - olvasható a FruitVeB oldalán. Ennek következtében a hazai szamóca ára a nagybani piacokon 12-18 PLN/kg (1080-1620 Ft/kg) között mozog, ami 15 PLN/kg (1350 Ft/kg) átlagárat jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek még zömmel a fóliaalagutakból és üvegházakból származó tételek. Sok termelő szerint azonban ezek az árak még mindig túl alacsonyak, figyelembe véve a fagyok okozta károkat. És valóban: 2023-ban a rendes szezon kezdetén, május közepén az átlagár 24 PLN/kg (2160 Ft/kg) volt, 2022-ben 17 PLN/kg (1530 Ft/kg), 2021-ben pedig 22,5 PLN/kg (2025 Ft/kg). 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagybani árak nem csak a belföldi kínálat alapján alakulnak, mert import is van a piacokon, mégpedig bőségesen. És ezeknek a tételeknek az ára még mindig a 9-11 PLN/kg (810-990 Ft/kg) között mozog. Mivel ezekből az árukból igen nagy mennyiség található a lengyel boltokban, elkerülhetetlen a lengyel szamóca árának további csökkenése, ami a szabadföldi termesztésből származó áruval úgyis bekövetkezett volna, csakhogy szakértők szerint az idei szezonban ennek mértéke ijesztő lehet.

Ennek oka, hogy a feldolgozóipari kereslet igen nagy valószínűséggel lanyha lesz az idei évben, ami azzal a hatással jár, hogy a gyengébb minőségű, eleve az iparba szánt tételek az étkezési piacokon fognak megjelenni (ráadásul egy olyan szezonban, amikor a fagyok miatt eleve terméskiesésekkel számolnak az étkezési minőségű árut termelő gazdák). Az árzuhanás mértékét tompíthatja, hogy előrejelzések szerint a szabadföldi szamóca idei termése igencsak szűkös lehet, ráadásul minden bizonnyal a szezon is rövidebb ideig tart majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?