Aggasztó a helyzet a magyar földeken: ez most rengeteg gazda életét megnehezíti

Aggasztó a helyzet a magyar földeken: ez most rengeteg gazda életét megnehezíti

agrarszektor.hu
A Magyarország bizonyos területein több hónapja kialakult vízhiányt az utóbbi hetekben tapasztalható, csapadékosabb időjárás némileg enyhítette, azonban május közepén több helyütt újra megjelentek a vízhiány tünetei. A kukorica és a napraforgó gyökérzete a mélyebb talajrétegből még elég nedvességhez jutott, azonban a kalászos növények alsó levelei elkezdtek száradni. Az időjárás a virágzás és a szemképződés szempontjából nem a legkedvezőbben alakult. Május közepén a tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2022-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 95 ezer hektár volt. A tavaszi gabonafélék vetése az előirányzott terület 99,3 százalékán fejeződött be, a zöldségfélék vetési állapota pedig országosan 81,4 százalékos készültséget mutatott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2022-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 95 ezer hektár volt, ennek fele az Észak- és Dél-Alföld régióban található. A legnagyobb tavaszi vetésterülettel Békés (246,1 ezer hektár), Hajdú-Bihar (197,3 ezer hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (184,5 ezer hektár), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg (181,8 ezer hektár) megyékben számoltak, egyenként mintegy 8,5-11,5% részesedéssel. A megyék többségében a tavaszi munkák a végéhez közeledtek május közepére - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Mivel azonban a jelentés május közepén készült, ezért mostanra már elmondtható, hogy a magyar termelők valamennyi tavaszi vetési munkával végeztek.

2022. május 14-ig a tavaszi gabonafélék vetése az előirányzott terület mintegy 99,3%-án fejeződött be, kedvezőbb arányban az egy évvel korábbihoz képest. Az egyes gabonafélék vetése a vizsgált időpontban a köles és a szemes cirok kivételével elérte vagy megközelítette a 100%-ot. A tavaszi árpa 28 ezer hektárnyi tervezett területén a vetési munkák 96,4%-át már elvégezték. A zab vetésterülete 22,9 ezer hektár az idén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye kivételével a gazdák teljes egészében végeztek az előirányzott munkákkal.

A szemes cirkot 21,7 ezer hektáron tervezték vetni, a jelentés időpontjáig 20 ezer hektáron fejeződtek be a tavaszi mezőgazdasági munkák. A tavaszi búza 7,1 ezer hektáros előirányzott területének 99%-án, a hibrid kukorica 24,3 ezer hektáros tervezett területének 98,4%-án végezték el a vetést a vizsgált időpontban. A jelentés időpontjában, közel 99,6%-os készültségnél a kukorica vetésterülete 1 millió 48 ezer hektár körül alakult. A kukorica tervezett 1 millió 53 ezer hektár vetésterületének 25,1%-a az Észak-Alföld, 22,4%-a a Dél-Alföld és 17,9%-a a Dél-Dunántúl régióban található. A napraforgó vetése a befejezéshez közeledik, 99,9%-on állt, bevetett területe 693,5 ezer hektár, ami 551 hektárral kevesebb a tervezettnél. A vetésterület csaknem egyharmada (31%) az Észak-Alföldön, közel egynegyede (23%) pedig a Dél-Alföldön helyezkedik el.

A jelentések adatai alapján a tavaszi takarmányborsó vetésterülete 5,5 ezer hektár, melynek egyharmada az Észak-Alföldön terül el. A szója tervezett területe 61,1 ezer hektár, vetését 60,7 ezer hektáron fejezték be május 14-ig. A burgonya tervezett vetésterülete 7,8 ezer hektár volt 2022-ben és a május 14-i időpontra vonatkozó jelentések alapján a vetés a végéhez közeledett. Zala megyében a burgonyával bevetett terület némileg meghaladta az előirányzott terület nagyságát.

A lucerna telepítése a 2022-es évre tervezett 65,6 ezer hektáros területen majdnem befejeződött, készültsége országos szinten 90% feletti. A cukorrépa területe 9,7 ezer hektár, melynek 99,6%-án fejezték be a vetést május 14-ig. A főbb cukorrépa-termesztési körzetek a Dél-Dunántúlon (24,8%), a Közép-Dunántúlon (23,8%), a Dél-Alföldön (20,9%) és a Nyugat-Dunántúlon (20,8%) terülnek el.

A zöldségfélék területe a jelentések szerint várhatóan 54,1 ezer hektár lesz, melynek több mint harmada Hajdú-Bihar megyében található. A csemegekukorica előirányzott vetésterülete 29,5 ezer hektárt, a zöldborsóé 16,8 ezer hektárt tesz ki. A tervezett tavaszi mezőgazdasági munkákat a legnagyobb mértékben (100%-os arányban) a vöröshagyma és a zöldborsó esetében végezték el a gazdák. A görögdinnye és tökre oltott dinnye tervezett összes vetésterülete 3,1 ezer hektár, amely főként Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentrálódik. A jelentések szerint a vetés 78,5%-át fejezték be május közepéig.

A vetések tehát mostanra befejeződtek, ám a csapadékhiány még mindig komoly problémát jelent. Noha májusban és júniusban voltak esőzések, ezek mértéke és a lehullott csapadék mennyisége még mindig elmarad az optimális szinttől, a talajok kiszáradása miatt pedig különösen nagy szükség lenne lassú, áztató esőkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?