2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Aggódhatnak a zöldségtermesztők: terjedni kezdett a gyógyíthatatlan betegség

Foltos, érdes, deformált lesz a termés az új paradicsomvírustól, ami 2018-ban bukkant fel először Európában. Előbb a déli államokból jelentették, most pedig már Franciaországból is. Szinte csak "tűzzel-vassal" lehet irtani.
 
 

Egy ideje már egy új paradicsomvírus fenyegeti Európát. Az EU-ban  először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. A vírus felbukkanásáról az agrárszektor.hu 2019 májusában tudósított először:

Most a blog.syngenta.hu azt írja, hogy Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten is diagnosztizálták. A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett új vírus a tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány-mozaikvírus (TMV) és a paradicsom-mozaikvírus (ToMV).

Érdes, foltos, deformált (Forrás: eurofresh-distribution.com)

A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak.

A blog szerint a francia gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték. Franciaország megígérte, hogy többszáz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat. Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Utóbbi a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

Címlapkép: eurofresh-distribution.com


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu