Aggódhatnak a zöldségtermesztők: terjedni kezdett a gyógyíthatatlan betegség

Aggódhatnak a zöldségtermesztők: terjedni kezdett a gyógyíthatatlan betegség

agrarszektor.hu
Foltos, érdes, deformált lesz a termés az új paradicsomvírustól, ami 2018-ban bukkant fel először Európában. Előbb a déli államokból jelentették, most pedig már Franciaországból is. Szinte csak "tűzzel-vassal" lehet irtani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy ideje már egy új paradicsomvírus fenyegeti Európát. Az EU-ban  először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. A vírus felbukkanásáról az agrárszektor.hu 2019 májusában tudósított először:

EZ IS ÉRDEKELHET

Most a blog.syngenta.hu azt írja, hogy Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten is diagnosztizálták. A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett új vírus a tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány-mozaikvírus (TMV) és a paradicsom-mozaikvírus (ToMV).

A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak.

A blog szerint a francia gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték. Franciaország megígérte, hogy többszáz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat. Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Utóbbi a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

Címlapkép: eurofresh-distribution.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31