Bármelyik kertben megterem ez a szupernövény: sokan nem tudják, de aranyat ér

Bármelyik kertben megterem ez a szupernövény: sokan nem tudják, de aranyat ér

Tóth Enikő
A homoktövis egy nagyon különleges, hazánkban is termő növény, aminek élettani hatása kiemelkedő: erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedést. Fertőző betegségek és műtétek után javítja az általános egészségi állapotot, gyorsítja a regenerációt. C-vitamin-tartalma rendkívül magas, ideális megfázások kezelésénél. Szerencsére a termesztése sem okoz gondot, az egyszerű házikertekben is bárki belevághat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazánkban is termesztett, szabadon is előforduló jótékony hatású növény eredetileg Ázsiából származik, de gyógyhatása és "igénytelensége" miatt mára szinte az egész világon elterjedt, és bárki számára elsajátítható termesztési formája van. A Magyarországon védett növény könnyedén megél a kopár, sziklás helyeken is, és különlegessége hogy úgynevezett kétlaki növény - külön női és külön hím ivarú - ami a termesztése miatt sarkalatos kérdés. A kiemelkedő élettani hatásait többféleképpen is alkalmazhatjuk. Szerencsére a különböző feldolgozási módszerekkel magunknak is megteremthetjük ezt természetes "gyógyszert", hiszen akár dzsemként, akár ivóléként vagy önmagában foglalva is egy igazi egészség-bomba.

A homoktövis gyógyító hatása

Összetevői miatt egy igazi csodaszer a homok aranyának is nevezett növény. Sok betegségre jótékony hatással van, de kiválóan erősíti az immunrendszert, ezért megelőzésre a legjobb használni. A homoktövis alapvetően a magas C-vitamin tartalma miatt különösen alkalmas immunrendszerünk megerősítésére. Még akkor is sokat javíthat az állapotunkon, ha már megfáztunk, hiszen erősítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pozitívan befolyásolja a betegség lefolyását. A magvakból nyert olaj továbbá támogatja a szív- és érrendszerünket.

A benne található béta-karotinnak köszönhetően jót tesz a szemünk egészségének, továbbá segít abban, hogy a vénáink és az artériáink tiszták és egészségesek maradjanak. A benne található A- és E-vitamin támogatja a gyomor- és bélrendszer munkáját. Ezen pozitív tulajdonságai mellett több kutatás során megállapították, hogy a bogyói antioxidáns hatóanyagainak hála, támogatja a szervezetünk sejtképződését, és lelassítja a sejtek öregedését - tudhatjuk meg a benu.hu oldalról. Hazánkban jelenleg 600-700 hektáron termesztik a homoktövist, az összterület 30-40 százaléka Bács-Kiskun megyében fekszik. Az egészséges bogyókból főleg lekvárokat, ivóleveket készítenek, de fogyasztásának módja fokozatosan bővül. Az állattenyésztők pedig a feldolgozásból származó magot és maghéjat is értékesnek tartják a takarmányozásban.

A homoktövis termesztése, környezeti igénye

Mivel egy mediterrán növényfajról beszélünk, kifejezetten kedveli a napfényes környezetet, szárazság- és fagytűrő, talajban nem válogat, így a sivár, meszes és sós talajon is egyaránt jól érzi magát. Ha most akarunk belevágni a telepítésbe, fontos hogy burgonya és kajszi után ne ültessünk! Az ültetés első mozzanata a termőhelyek kiválasztása, ami történjen kerítés mellé, vagy akár telekhatárolónak kiválóan alkalmas, köszönhetően a sűrű, tüskés ágrendszerének. Őszi vagy tavaszi telepítés előtt érdemes zöldtrágyázni, szervestrágyázni, esetleg foszfor tartalmú műtrágyát kijuttatni. Mivel kétlaki növény, telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni, de ha csak a kertünkbe szeretnénk egy-egy cserjét, akkor minimum 1 nőivarú és egy hímivarú cserjére lesz szükség, a szélirányt is figyelembe véve. A javasolt ültetési távolság 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Az ültetőgödör 50-60 cm mély, 30x30 cm-es méretű legyen. A kiültetés után ajánlott a csemetéket visszavágni, 3-4 évente pedig metszeni. Termőhely igénye alapján az enyhén savanyú pH=6,5-7,0 kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talajokat kedveli. Gyökerei sekélyen helyezkednek el, ahol szimbiózisban él egy, a levegő nitrogénját megkötő baktériumtörzzsel. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A 3-4. éves bokrok fordulnak termőre, addig türelemmel kell várnunk. 

Növényvédelem

Mivel a növényt alapvetően gyógyhatású készítmények alapanyagaként használják, nem érdemes vegyszeres növényvédelemben és gyomirtásban gondolkodni. A homoktövis cserje viszonylag jól ellenáll a betegségeknek, ha a talajfelszíni gyökerek nem sérülnek a művelés során, és a növény vízellátása egyenletes. Esetleges molykártétel észlelésekor baktériumalapú, gombabetegségek ellen pedig a hagyományos kén- és réztartalmú szereket érdemes használni. Kártevői közül még figyelmet érdemel a szibériai származású homoktövislégy (Rhagoletis batava), de mivel hidegkedvelő rovarfajról van szó, hazánkban úgy tűnik, elkerülhető a komolyabb kártétel.

Betakarítás

A homoktövis termése késő őszig a cserjén maradhat, de a betakarítást az érés elejére érdemes időzíteni, ami általában szeptember közepétől október végéig tart. A betakarítási folyamat eléggé munkaigényes, hiszen a bogyó erősen kötődik a vesszőkhöz, így nagy kihívást jelent léveszteség nélkül leszedni a gyümölcsöt. Sajnos a betakarított termés nem tartós, elég rövid időn belül fel kell dolgozni, vagy esetleg fagyasztóban tárolni. Gépi betakaríts során a vesszőket levágják, majd arról lerázzák a bogyókat, de vannak akik a rázás előtt lefagyasztják az egész vesszőt, és kicsit könnyítenek a bogyók könnyedebb betakarításán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?