2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Növény

Beindultak a bolgárok: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

Bulgáriában megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. A gyümölcs egyelőre még nagyon drága, a termelők szerint idén leginkább a műtrágyák, a növényvédő szerek, valamint a betakarítás költségeinek növekedése lesz hatással a termesztési költségekre.
 
 

Május 15 körül Bulgária egyes régióiban már megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. Egyelőre még nagyon drága a gyümölcs, a termelők 8-10 levát (1600-2000 Ft/kg) kapnak, de a fő fajták beérésével ez hamarosan csökkenni fog - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Iszmail Kurtov, 20 hektár cseresznyét művelő gazda szerint az idei szezonban 4-5 leva/kg (800 és 1000 Ft/kg) közötti termelői felvásárlási ár már megfelelne a termelőknek. Idén leginkább a műtrágyák, növényvédőszerek, és a betakarítás munkaerő-költségeinek növekedése lesz a legnagyobb hatással a termesztési költségek alakulására. A szedés fajlagos munkaerő-költségét 1 leva/kg (200 Ft/kg) környékére becsülik az idei évben. Bulgáriában a cseresznye termelése a 2000-es évek közepe táján erősen visszaesett, a terület kevesebb mint a felére esett vissza, majd a 2010-es években korszerű fajtákkal modern ültetvények telepítése kezdődött meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben