2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Növény

Csúnyán betett az ősz: több tízezer hektárnyi repce semmisülhet meg

Komoly termésmennyiség kiesések várhatók jövőre őszi káposztarepcéből az idei év végi száraz időjárás miatt, és tavasszal biztosan több tízezer hektárt kell majd emiatt kitárcsázniuk a termelőknek - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a siófoki Agrárszektor Konferencián. A szakértő ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte minden termelőnek el kellene érnie a 100-150 ezer forintos hektáronkénti plusz árbevételt ahhoz, hogy a 2020 utáni időszakban ugyanilyen szinten álljon Magyarország, mint most.
 
 

Magyarországon idén 21 százalékkal esett több csapadék az első három hónapban, mint amennyi általában szokott, emiatt a gazdák két héttel később tudták csak elkezdeni a tavaszi munkákat - tájékoztatott Petőházi Tamás. Április-májusban azonban egy hűhullám érte el az országot, és emiatt már június elején két héttel előrébb tartott a növények fejlettségi állapota, mint a megszokott. A nem túl biztató körülmények ellenére nyáron mindössze 200-300 ezer tonnával lett kevesebb a gabonatermés Magyarországon, mint az előző években.

Az elnök kitért arra is, hogy Magyarországon 2012-ben voltak utoljára jó gabonaárak, ezt követően azonban három évig látványosan lecsökkentek. 2017 második felében ugyanakkor megváltoztak a kőolajárak, és ennek hatására a gabonaárak is elkezdtek emelkedni. Idén az árak 3000-4000 forinttal indultak magasabban, mint tavaly, majd kiderült, hogy Lengyelországban és Németországban is sokkal kevesebb búza lesz 2018-ban, mint amennyi általában szokott, ezért hirtelen 13 ezer forinttal megemelkedtek az árak az aratás közepén, és az előző szezonhoz képest 16 ezer forinttal magasabb gabonaárak alakultak ki - tette hozzá. 

A tavalyi termésmennyiséghez képest idén 700-800 ezer tonnával több kukoricát takarítottak be a gazdák Magyarországon, így összesen több mint 7,3 millió tonna lett a betakarított mennyiség - közölte Petőházi. Mivel ősz elején nem esett csapadék az országban, ezért a betakarítási munkák rekordsebességgel haladtak, egy hónappal hamarabb sikerült elvégezni őket, ezért sok helyen nem volt szükség a kukorica szárítására. Ezzel szemben a nagyon száraz talaj miatt az őszi vetésekek nehéz volt elvetni, így csak november közepére végeztek vele a gazdák. 

A száraz idő az ősszel elvetett gabonára is hatással van, így az már most biztos, hogy az őszi káposztarepce szenvedte meg a legjobban az őszi csapadékmentes időjárást - emelte ki az elnök. Egyértelműen látszik ugyanakkor az is, hogy a 2017-2018-as terméseredményeket nem fogják tudni megismételni a gazdák, valamint komoly kiesésekre lehet majd számítani, és tavasszal biztosan több tízezer hektárt kell majd kitárcsázni. Petőházi Tamás szerint a gazdáknak el kellene érniük valamilyen módon a hektáronkénti 100-150 ezer forintos plusz árbevételt ahhoz, hogy a 2020 utáni időszakban ugyanilyen szinten álljon Magyarország, mint most.

2019 májusában lesznek az európai parlamenti választások, érdemes ugyanakkor a Brexitre is odafigyelni, mert költségvetési oldalról komoly veszélyt jelenthet – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a trumpi gazdaságpolitika jelentősen megváltoztatott mindent az utóbbi időben: Donald Trump csak bilaterális szerződéseket hajlandó kötni a világkereskedelemben, az USA és Kína közötti gazdasági háború határozza meg a világ gazdasági folyamatait (szója, kukorica, búza), a dollár árfolyama mesterségesen nyomott árfolyamon van, valamint a kőolaj árak is megváltoztak.

Ugyanakkor Kína kezd egyre nagyobb gabonakészleteket felhalmozni, és az átmenő készletek fele jelenleg ott található, míg az Európai Unióban 2018-ban 15 millió tonnával kevesebb gabona termett - tette hozzá. Az USA-ban az utóbbi években jelentősen csökkent a búza vetésterülete, helyette azonban egyre jobban nő a szója termesztése. Az Európai Unióban ezzel szemben 2018-ban 15 millió tonnával kevesebb gabona termett. A kukoricával kapcsolatban világpiaci szinten el lehet mondani, hogy a 2012-es viszonyokhoz képest a termésmennyiség és az átmenő készletek is emelkedtek. Az elmúlt két évben azonban a felhasználás már a búzánál és a kukoricánál is meghaladja a termésmennyiséget, ugyanakkor az átmenő készletek csökkenése jelenleg a legkomolyabb indikátora a gabona ártendenciák változásának. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu