2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben

A napokban érkezett lehűlés, és fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben. A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés. Egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a gyengébb fagyok ellen lehet hatékonyan védekezni, és érdemes is. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül egyébként a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat. 

Sokakat váratlanul ért, hogy vasárnapról hétfőre 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet az országban, és sok helyen -5, -8 fokokat mértek. A legtöbb kertész ugyanakkor előre készülhetett a lehűlésre, így például egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve március 31-én.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy több termelőnél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben