Ez a mi ügyünk - A leggyorsabbak leszünk az unióban

agrarszektor.hu
Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat az Európai Unióban. A kormány még az idén új címkézési rendszert is életbe kíván léptetni a GMO-mentes élelmiszerek jelölésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány az új uniós irányelv nemzeti jogba ültetése mellett arra is törekszik, hogy még az idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a szabályozásnak megfelelő húst, halat, tojást, tejet és mézet - közölte az MTI-vel Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a "GMO-mentes Európát!" című berlini nemzetközi konferencián. Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakon átívelő konszenzus alakult ki.

A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország váljon GMO-mentes övezetté, ezért hirdette meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést. A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez - tette hozzá Rácz András.

A több mint 400 résztvevővel - köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal - kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza. A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérjestratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére - ismertette a helyettes államtitkár.

A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről - a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot Rácz András hangsúlyozta: a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét, valamint a természet sokszínűségét.

NEKED AJÁNLJUK
Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés
Növény

Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés

Az első transzgénikus növény, GMO (Genetically Modified Organisms, genetikailag módosított élőlény), a dohány volt 1983-ban, ahol agrobaktérium segítségével baktériumokból származó antibiotikumrezisztencia géneket építettek be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31