2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Növény

Ez az utolsó pillanat - Meg kell menteni a magyar paprikát

Több mint száz fűszerpaprika-termelővel kötött szerződést a Kotányi Hungária Kft. a Csongrád megyei Mórahalmon. A cél az, hogy "100 százalékban magyar és 100 százalékban első osztályú paprika" jusson el a fogyasztókhoz. Ma már alig van ugyanis olyan fűszerpaprika a hazai piacon, amelyik nem tartalmaz máshol előállított importpaprikát is.
 
 

Komoly reményeket fűz a vállalkozás a Mórahalmon megkötött szerződésekhez a bejelentés szerint. Nógrádi Zoltán, a település polgármestere elmondta, hogy a tervek szerint a résztvevők idén 120 tonna őrleményt állítanak elő 1000 tonna nyers paprikából. Ez háromszor több lenne, mint a tavalyi mennyiség. Amennyiben sikeressé válik a kezdeményezés, egyéb zöldségféléket is bevonhatnak a termesztésbe, és a jövőben a bővülő szárítmány-előállításra koncentrálhatnak - közölte az MTI szerint a polgármester.

Bárány Tamás, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar paprika jobb kondícióban és erőteljesebben jelenhessen meg. Ehhez szerinte a termelőkkel szembeni korrekt üzletpolitika következetes betartására van szükség, mivel "a 24. órában vagyunk, mert alig lehet találni nem kevert paprikát a piacon". "Tisztességesek vagyunk a termelőkkel, mert szeretnénk, hogy jövőre is termeljenek, és tisztességesek vagyunk a fogyasztókkal, mert tudják, hogy 100 százalékban magyar és 100 százalékban első osztályú paprikát vásárolnak tőlünk” - fogalmazott az ügyvezető.

A Földművelésügyi Minisztérium támogatást nyújt a minősített szaprítóanyag-beszerzésekhez.

 

Nagyon régen, 1881-ben alapították a Kotányit
A Kotányi János által 1881-ben alapított szegedi cég Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedő vállalkozása. A mai napig a Kotányi család birtokában lévő vállalkozás számos országban meghatározó piaci szereplő, és a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 3,9 milliárd forintnyi forgalmat ért el. Ez 100 millióval több volt, mint az azt megelőző évben.

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu