Ezek a kukoricafajták még a legzordabb körülmények között is megélnek

Ezek a kukoricafajták még a legzordabb körülmények között is megélnek

agrarszektor.hu
Három új csemegekukorica-fajtát mutatott be a Syngenta. Az intenzív nemesítési tevékenységet folytató vállalat olyan fajtákat kínál a gazdálkodóknak, amelyek az utóbbi évek szélsőséges időjárása közepette is magas termésbiztonsággal termelhetőek. A vállalat hagyományos szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon - írja közleményében a Syngenta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. Ennek nagy részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel, majd exportálják a világ számos pontjára.

Az időjárási kihívások nemcsak hazánk termelőit, hanem az összes meghatározó európai országot - Franciaországot, Lengyelországot és Szerbiát - is sújtották a szegmensben. Emiatt kiemelkedő termésre idén sem számíthatunk. Az időjárás évek óta egyre erősebben befolyásolja a termelést, a termés mennyiségét. Idén a hűvös tavasz, a késő tavaszi fagyok nehezítették az első táblák fejlődését, és az átlagosnál lassabban haladt a vetések ütemezése is. A korai fajtákat megviselte a kedvezőtlen tavaszi időjárás, de még időben csapadékosra fordult az idő ahhoz, hogy közepes vagy annál is jobb terméssel kezdődhessen a betakarítási szezon az elmúlt hetekben

 - ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a vállalat hagyományos csemegekukorica szakmai napján.

A szakember kifejtette: a csemegekukorica népszerű termék a fogyasztók körében, a közeljövőben a fogyasztás további növekedésére lehet számítani Európában is. A megfelelő árualap előállítása viszont egyre nagyobb kihívás a termelőknek és feldolgozóknak egyaránt. Ugyanakkor a termelőknél sokat javult a technológiai színvonal, de a hatóanyagok számának csökkenése tovább nehezíti a munkájukat. A hazai feldolgozóipari kapacitások stabilak, korszerűek, és további beruházásokra is vannak elképzelések, amely azt jelenti, hogy Magyarország európai vezető szerepe továbbra is megmarad ebben az ágazatban. Hazánk stabilan a világ legjelentősebb csemegekukorica termelő, feldolgozó és exportáló országai között van.

Forrás: Syngenta

A termeszthetőség mellett nagyon fontos, hogy a csemegekukorica fajták a feldolgozóipari igényeknek legjobban megfeleljenek, azaz a termésmennyiség és a szemkihozatal is döntő tényező - hangsúlyozta Óváry Ádám, a Syngenta csemegekukorica fejlesztőmérnöke. A nyersanyagot előállítók és feldolgozók munkáját megkönnyíti, ha egy fajta az optimális érettségtől számítva még akár napokon keresztül a területen maradhat minőségromlás nélkül, azaz jó a lábon tarthatósága. Nem elhanyagolható tulajdonság a kukoricacsövek csuhélevéllel való megfelelő fedettsége sem, amely a károsítók ellen jelent természetes védelmet. Utóbbi azért is rendkívül fontos, mert a kukorica csíkos mozaikvírusos betegsége (MDMV) országszerte egyre több helyen okoz problémát északi irányba húzódva. A korábban a déli megyékre jellemző betegség a szegmens legfontosabb termőterületének számító Hajdúságban is megjelent, és idén már a nem vírusrezisztens fajtáknál gazdasági károkat is okoz. A legkorábbi vetéseknél ma még elkerülhető a jelentősebb víruskártétel, de hosszabb távon az egyetlen védekezési eszköz a fajtaváltás, a rezisztens fajták termesztése.

A nemesítési irányok meghatározásánál a magyarországi technológia, a klíma és termékigények alapvető fontossággal szerepelnek a Syngenta-nál, amely most három új csemegekukorica-fajtával rukkolt elő. Az egyik egy középérésű, 80 napos szuperédes hibrid. Növénye erős, sötétzöld, széles levelű és kitűnő szárszilárdságú. A fajtakísérletekben már pályafutása elején kitűnt szárazság- és stressztűrésével és jó alkalmazkodóképességével. Az egyik fő erénye, hogy a kész kukorica betakarításig minőségromlás nélkül sokáig fenntartható a területen. Nagy szemsorszámú, jó ízű, aranysárga szemek és hibátlanul bekötött, vaskos csövek jellemzik, amelyek jó csuhélevél fedettséggel bírnak.

A másik fajta egy 82 napos, középérésű, normálédes hibrid. Alkalmazkodóképessége a magyarországi éghajlati és termesztési körülményekhez kiváló. MDMV ellenállósága, nagy termőképessége és szemkihozatali aránya miatt ideális választás a csemegekukoricát termesztők, valamit feldolgozók számára. Hosszú, egyöntetű csöveit több mint 5 centiméteres csuhélevél takarja. Mély szemei egyöntetű színűek és a sztenderd normálédes fajtákhoz képest édesebbek. Ez a fajta nagyszerű lehetőséget kínál a hűtőipar számára. Rozsdaellenállósága és kimagasló szárfuzárium toleranciája miatt rendkívül jól szerepel késői vetésekben. Betegségellenállósága, kiváló termőképességgel párosult szemkihozatala, valamint késztermékének minősége egyedülálló a jelenlegi magyarországi fajtakínálatban és így méltón veszi fel a versenyt szegmensében az aktuális piacvezető fajtával.

A harmadik fajta egy 82 napos, középérésű, szuperédes hibrid. Ígéretes lehet az MDMV-vel markánsabban sújtott területekre, valamint alternatíva azon termesztők és feldolgozók számára, akik nem szeretnék kockáztatni a vírusfertőzést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?