2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Ezt a gyümölcsöt megisszuk! - A szilva 70 százalékából pálinka lesz

A magyar szilvatermés döntően a szeszipart szolgálja, friss étkezési gyümölcs formájában csak a termés szűk harmada kerül az asztalokra - írta meg a Magyar Idők. Ezek szerint dzsemként vagy befőttként szinte csak a háziasszonyok éléskamráiban, a saját maguk által eltett dunsztos üvegek között bukkanhatunk rá.
 
 

A kormányközeli lap értesülése szerint 60-65 ezer tonna szilvát takaríthatnak be idén a gazdálkodók. Az időjárás kedvezett mindenféle gyümölcsnek, ezért bőséges a kínálat ebből a  csonthéjasból is. Éppen ezért előfordult, hogy a felvásárlók kilónként mindössze 30-40 forintos árat ajánlottak a szilváért a gazdáknak. A friss gyümölcsöt pedig 300 forint alatti áron kínálják a standokon. Az étkezési célra leszedett szilva mennyisége a termés alig 30 százalékára tehető az országban, a 70 százaléka a pálinkafőzdékben köt ki. Lekvár vagy befőtt formájában szinte csak a házilag eltett dunsztos üvegekben lelhető fel ez a gyümölcs.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Velünk ellentétben Franciaországban nagy kultúrája van a friss étkezési szilva fogyasztásának. A Fruitveb szakmai igazgatója, Hunyadi István úgy véli, hogy ez itthon is megteremthető lenne, de ehhez az ültetvények korszerűsítésére, intenzifikálására és fogyasztásösztönző kampányokra is szükség lenne. A szakember szerint van még tere a szilvafeldolgozás növelésének is. Ebben az esetben az ágazati szereplőknek az ipar képviselőivel kellene egyeztetniük, hogy mire van szükségük. A technológia magasabb szintre emelése persze ekkor sem megkerülhető.

MTI Fotó: Balázs Attila

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben