2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Növény

Fazekasék jóval többet szeretnének ezekből a növényekből

Magyarországon a hüvelyes növények vetésterülete az elmúlt években jelentősen nőtt, de továbbra is csak kis részét adja a gabona és olajos növények által uralt hazai szántóföldi növénytermesztésnek. Az agrártárca támogatási konstrukciókkal ösztönzi termesztésüket.
 
 

A hüvelyes növényeket 2015-ben 116,7 ezer hektáron, a teljes szántóterület 2,7 százalékán termesztették – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szakmai konferencián. A szárazborsó és a zöldborsó mellett - fehérjetartalma miatt - jelentős a szója termesztése is, bár utóbbi növény a hivatalos besorolás szerint nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak kategóriájába tartozik. Nagyrészt a termesztéshez kötött támogatások bevezetésének köszönhetően a szója területe kétharmaddal, a szárazborsóé pedig egyötöddel növekedett 2014 és 2015 között - közölte a miniszter.

A tárcavezető szerint a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. Ennek jegyében indított fehérjeprogramot Magyarország, amelyben a hüvelyes növények fontos szerepet töltenek be. A termelés ösztönzésére támogatási konstrukciót dolgoztak ki. A SAPS és a zöldítési támogatás együttes, hektáronként mintegy 73 ezer forintot kitevő összege mellett a hüvelyeseknél további két jogcímen hektáronként mintegy 58 ezer forint termeléshez kötött támogatás kifizetésére nyílt mód a 2015. évi kérelmek után.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu