2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Növény

Felügyeleti adót vetnek ki az élelmiszeripari cégekre

Bevezetésre kerül a felügyeleti díj: a közeljövőben - a kormány által nemrég benyújtott sürgősségi javaslat elfogadását követően - százmilliókat fizethetnek az agrár- és élelmiszeripari cégek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak.
 
 

A költségvetési törvénymódosítást tartalmazó salátatörvény-javaslat egy passzusa szerint jövőre az élelmiszergyártóknak az adóbevalláshoz kapcsolódóan, két részletben a nettó árbevételük egy ezrelékét kell kifizetni az MGSZH számára. A beszedett felügyeleti díjat az MGSZH élelmiszerlánc-felügyeleti vizsgálatokra fordítaná, 10 százalékát pedig egyéb, egyelőre nem meghatározott fejlesztésekre költené.

A beterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium indoka, hogy a jelenleg működő vizsgálati rendszer nem megfelelő, ugyanis az ellenőrzésekre való növekvő igény mellett az MGSZH költségvetési forrása (díjakból, bírságokból) nem emelkedett hat éve, a támogatások pedig csökkentek.

NGM szerint más országok tapasztalatai illetve a közösségi agrárpolitikai iránymutatások szerint a leghatékonyabb, ha az állami források mellett az élelmiszerlánc-szereplői maguk is finanszírozzák az ellenőrzést. Egyelőre úgy tudni, az NGM nem egyeztette a javaslatot az iparág szereplőivel, hiszen eddig csak az Országgyűlés honlapjára került fel az új adó híre – számol be a nol.hu.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu