2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Fontos lépést tett Ukrajna: ez egész Európa mezőgazdaságára hatással lesz

A kereskedők szárazföldön kezdték meg az első ukrán kukoricatermés Európába szállítását, mivel az ország tengeri kikötői továbbra is zárva vannak az orosz invázió miatt - közölte vasárnap az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó cég.
 
 

Ukrajna világszinten is jelentős gabonaexportőr, és szinte a teljes exportját hagyományosan fekete-tengeri kikötőiből szállítják. A havi gabonaexport a háború előtt meghaladta az 5 millió tonnát – írta meg a Portfolio. A kereskedők és a mezőgazdasági illetékesek elmondták, hogy Ukrajna, amelynek még mindig jelentős mennyiségű gabonája van raktáron, megkezdheti a vasúti exportot a nyugati határán keresztül.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A logisztikával kapcsolatos nehézségek továbbra is fennállnak, a kínálat továbbra is meghaladja a keresletet, de az árak már nem csökkennek tovább – közölte az APK-Inform. A mezőgazdasági tanácsadó cég tájékoztatása szerint az ukrán DAP (Delivered At Place) kukorica ára a lengyelországi és balti államokban tonnánként 250-265 dollár, Szlovákia esetében pedig 275 dollár volt. Az ukrán közlekedési hatóságok szerint havonta akár 600 ezer tonna gabonát tudnak exportálni vonattal Ukrajnából Európába.

 

Az APK-Inform mult heti tájékoztatása szerint Ukrajna gabonaexportja elérheti a 44 millió tonnát a 2021/2022-es július-júniusi szezonban. Márciustól júniusig viszont mindössze 1 millió tonna gabona szállítására számítanak logisztikai problémák miatt.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!