2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.10.16. szombat

Gyorsan csökken a majd a felhőzet észak, északnyugat felől, és közepesen, majd egyre inkább gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül - derül ki az Agrárszektor szombati (2021.10.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2021.10.16.) napon.
 
 

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2021.10.16.) napon.

2021.10.16. szombat: Gyorsan csökken a majd a felhőzet észak, északnyugat felől, és közepesen, majd egyre inkább gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül. Az északias szél főleg a Kisalföldön, illetve a Bodrogközben élénkülhet meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul.
Késő estére 3 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Súroló hidegfront érkezik, emiatt inkább csak gyengébb hideg jellegű hatás érvényesülhet. Panaszként fejfájás, migrén, valamint nehézkes gondolkodás, vérnyomás-csökkenés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2021.10.17. vasárnap: A ködfoltok, illetve a rétegfelhőzet feloszlása után gomoly- és fátyolfelhőkre számíthatunk általában többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

Friss híreink:

Sokan hibáznak az alma tárolásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók
Nem mondunk újat azzal, hogy betárolni csak ép és egészséges gyümölcsöt szabad. Mégis gyakori a tárolás során felmerülő betegségek megjelenése, bármennyire is gondosak vagyunk. Az alma tárolása során bekövetkező minőségromlásnak, vagyis veszteségnek két csoportja különíthető el: az apadási veszteségek, amelyeket csak a megfelelő szüreti idő kiválasztásával, és a hőmérséklet optimális beállításával tudunk csökkenteni, illetve a romlási veszteségek, amelyek élettani betegségek következtében, vagy gombás betegségek károsításából származhatnak.

Nem kell a luxusfűszer a magyaroknak: bőven terem itthon, de csak a külföldiek viszik
A hazánkban talált, illetve termesztett szarvasgomba többsége továbbra is külföldre kerül, habár úgy tűnik, lassanként itthon is nő az érdeklődés a különlegesség iránt. Termelői és fogyasztói oldalról is érezhető már ez a tendencia az Agrárszektor által megkérdezettek tapasztalatai alapján.

Rajonganak ezért a magyar gyümölcsért külföldön: úgy veszik, mint a cukrot
Uniós és magyarországi szinten is egyre csökken a szilva termőterülete, míg a betakarított termés mennyisége az elmúlt években lényegében nem csökkent, vagyis jelentősen emelkedett a termelés színvonala. A szilva számára a 2020-as év eléggé rossz volt, az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében a korábbi évekhez képest negatívra változott. Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető Magyarországon is, ahol tavaly, hosszú évek után először a behozatal meghaladta a kivitelt. 2021-re azonban helyreállni látszanak a korábbi trendek, a magyar szilvatermés exportja továbbra is főleg Németország felé irányul. Magyarország piaci részesedése az EU-ban 4-5 százalékos.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó