2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Hihetetlen fejlesztések az európai kertészetekben: ezek most a legdurvább újítások

A világ legnagyobb zöldség-gyümölcs ágazati kiállításán az innovációs díj kategóriában minden évben 10 újdonság indul a győzelem reményében. A berlini Fruit Logistica kiállításon a résztvevők szavazatai alapján minden évben kiosztják az Innovation Awards díjat, melyet az idén a Granada La Palma paradicsomfajtája, az Amela® nyert a szavazatok 31%-ával.
 
 

A rendezvény két napja alatt a díjért induló jelöltek azonos csarnokban külön standot is kaptak, hogy bemutathassák magukat, az esemény résztvevői pedig itt adhatták le szavazócéduláikat - írja a FruitVeb.

 • Bronzérem: iStemTM száras karfiol (Syngenta Seeds BV, Egyesült Királyság). A teljesen egyedi, száras karfiol akár nyersen, akár főzve/sütve is fogyasztható. A körülbelül 13 cm hosszú szár egy újabb szárat fejleszt, ezen pár levél jelenik meg. A növény rendkívül gazdag rostokban, és a szára is ehető – édes, diószerű íze igen kellemes. 
 • Ezüstérem: Autonóm repülő gyümölcsszedő robot (Tevel Advanced Technologies Ltd., Izrael). A robotot az élő munkaerő csökkentésére fejlesztette ki a Tevel Advanced Technologies, és több féle gyümölcs szedésére is használható. Egyedisége a drónszerű betakarító egységek mögött álló képfeldolgozó algoritmusokban és a mesterséges intelligenciában rejlik, amely képes arra is, hogy a gyümölcsöket az optimális szögből közelítse meg, és csak az érett termést takarítsa be.
 • Aranyérem: Amela® paradicsom (Granada La Palma S. Coop, Spanyolország). Az eredetileg Japánban kifejlesztett új paradicsomfajta minimális vízigénye mellett koncentráltan tartalmazza a cukrokat és a savakat is, ezáltal intenzív, mégis kiegyensúlyozott ízélményt biztosít. Magas Brix-értéke mellett tápanyagokban és aminosavakban is igen gazdag. Az 50-140 g-os mérettartományban kapható, azaz rendelhető.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben