2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Növény

Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

Csak idén májusban lett hungarikum a szőregi rózsatő, most mégis felszámolják a legnagyobb termelőjét.
 
 

Felszámolás alá került az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ, írta meg a 24.hu. 2020 májusában a Hungarikum Bizottság döntése alapján csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás és a tiszavirágzás mellett a szőregi rózsatő is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

A felszámolója három pályázatot írt ki az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény Általános Fogyasztási Értékesítő és Beszerző Szövetkezet (ÁFÉSZ) vagyonának – ingatlanok és készletek – értékesítésére. A nagy múltú szervezet felszámolása már 2020 januárjában indult el, derült ki a cégadatokból. A szövetkezet elődjét 1967-ben 34 helyi rózsatermelő alapította, hogy segítse a termelést és a növények piacra jutását.

A szövetkezetnek néhány éve még több mint 200 tagja volt (de a tagok mintegy fele már nem volt aktív), évente pedig 2 millió rózsatövet termelt és értékesített. Fő termékei a rózsatövek és törzses rózsák, gyümölcsfa oltványok és dísznövények voltak, bevételének mintegy 60%-a származott az exportból.

A szövetkezet januári, felszámolás előtti, tevékenységet záró mérlegében 262 milliós kötelezettségállomány szerepelt, ebből mintegy 100 millió forint volt a szállítói tartozás, a hitelek és kölcsönök 110 millió forintot, az elmaradt bérek és adók 50 millió forintot tettek ki.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu