2020. január 18. szombat Piroska

Hírek - Növény

Így tanítják salátaszedésre az első robotot (videó)

Még lassabb és pontatlanabb, mint az ember, de gyorsan tanul a salátaszedő robot. Már 91 százalékos biztonsággal kiválasztja a szedésre érett fejeket, viszont 38 százalékban ponttalanul metszi el a tövet. Egy fejen még sokáig ügyködik: 32 másodpercbe telik, mire leszedi és a tárolóba rakja.
 
 

Az olyan növényeket, mint a burgonya és a búza, évtizedek óta gépekkel takarítják be, de sok más növény szedését nehéz gépesíteni - írja a blog.syngenta.com. A jégsaláta is ilyen, ami kihívást jelent a robotgyártók számára. A Cambridge-i Egyetem csapata által kifejlesztett „Vegebot” kezdetben azt tanulta, hogy laboratóriumi környezetben felismerje és betakarítsa a jégsalátát, majd sikeresen tesztelték a földeken is. Az első és vitathatatlanul legbonyolultabb probléma az volt, hogy találjon egy megfelő méretű fej salátát a zsúfolt zöld területen. Ehhez egy gépi tanulási algoritmust fejlesztettek ki, majd a rendszert a valós körülmények között mozgatták, hogy megismerje a különféle salátafejeket. A találati arány ma már 91 százalékos.

A második kihívás az volt, hogy a robot a kereskedelmi szabványoknak megfelelően szedje le a salátafejeket. Ehhez egy különleges fogókar és egy második kamera kellett a vágószerszám közelében, hogy a vágás a megfelelő helyen történjen. A Vegeboton azonban még dolgozni kell, mert a fejek 38 százaléka nem felelt meg a szupermarketek szabványainak. Ugyancsak fejleszteni kell a Vegebot sebességét, mert átlagosan 32 másodpercet vesz igénybe az egyes saláták kiválasztása és leszedése, ami elmarad a mezőgazdasági munkások teljesítményétől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu