Ijesztő hírek érkeztek: veszélyes vírusok pusztítanak a magyar földeken

Ijesztő hírek érkeztek: veszélyes vírusok pusztítanak a magyar földeken

agrarszektor.hu
Alaposan lelassítja a szántóföldi növények fejlődését a tartós szárazság, nagyon nagy szükség lenne a földeken egy komolyabb esőre. Emellett egyre aggasztóbb méreteket öltenek a gabonavírusok okozta kártételek, noha a csapadékmentes idő ezek terjedését is nagyban lelassította. A következő időszakban a rovarkártevők aktivitásának erősödése várható, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napok időjárását és növény egészségügyi helyzetét alapvetően a tartós szárazság határozta meg. Jelentősebb mennyiségű csapadék utoljára csak március elején esett, azóta a felső talajrétegek vízkészlete minimálisra csökkent, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Húsvét hétfőjén gócosan esett ugyan néhány milliméter csapadék, de ez nem jelentős tényező a növények szempontjából, hiszen a napi párolgás ennél jóval több lenne, ha lenne miből. A kalászos gabonák szemmel láthatóan kiheverték a fagyok okozta levéltörést és elhalást, de a fejlődésük alaposan lelassult. Őszi árpánál már vizsgálhatók a kalászkezdemények, a búza is a szárba indulás kezdetén van, tehát egy alapos áztató eső jól jönne a növények számára. Az őszi káposztarepce is megállt a szárnövekedésben, mintha várná a bőségesebb csapadék ellátottságot.

Egyre több riasztó fotó érkezik a gabonavírusok okozta kártételekről, ami felhívja a figyelmet a jelenlegi levéltetű elleni növényvédelmi technológia, főként az őszi védelem hiányosságaira. A jelenlegi szárazság a kórokozók számára sem kedvező. A gabonalisztharmat és a szeptóriás fertőzés terjedése a korábbi intenzív terjedés után megállt, hiába a magasabb hőmérséklet, de hiányzik a párás idő a kórokozók számára. A sárgarozsda fertőzés szintje és veszélye a hőmérséklet emelkedésével a minimálisra csökkent. Ugyanez mondható el az árpát károsító rinhospóriumos- és hálózatos levélfoltosságról, viszont az árpa törperozsda fertőzése általánosnak tekinthető, még akkor is, ha mértéke messze van a járványveszélyes helyzettől. A melegebb időben vetésfehérítő bogárból erős a betelepedés, táblaszéleken 10 hálócsapással 15-20 bogarat is lehet fogni, ami meghaladja a veszélyes szintet. A fogott bogarak száma növényfajonként és táblánként erősen változó, tehát táblaszinten kell dönteni a védekezés szükségességéről, mielőtt megkezdődne a bogarak szétszéledése és a peterakás a tábla belsejében is. Érdekesség, hogy a táplálékválasztás során a kártevő a búzát jobban kedveli, mint az őszi árpát, most viszont nem válogat, egyforma mértékű levélkártétel tapasztalható. Érdemes rendszeresen szemlézni a tavaszi árpát és a zab vetéseket is, mert fejletlenségük miatt sokkal érzékenyebbek a kártételre.

Az őszi káposztarepce állományoknak mostanra sokkal nagyobbnak kellene lennie, de ehhez megkívánnák a bőséges esőt. A vetések zöme közvetlenül a virágzás előtt áll, némelyik táblán már bevirágzottak a növények. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan megnőtt a repcefénybogarak egyedsűrűsége is, napsütötte órákban 10 hálócsapással akár 20-30 bogarat is lehet fogni. A vontatott virágzás miatt sok a bogár rágta bimbó, ami le fog hullani a növényről. Most a gyors virágzás sokat segítene a kártétel mérséklésében. A bundásbogarak már inkább a virágzó gyümölcsösökben találhatók, illetve a virágzó gyermekláncfüveken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02