2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Növény

Jó állapotban várják az aratást a gabonák

Az őszi vetésű szántóföldi növények majdnem 50 százaléka jó minősítést kapott az év eleji kedvezőtlen időjárás ellenée is. A gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt a mezőgazdasági termelésben, és Magyarország még az átlagos években is nagy mennyiséget exportál belőlük.
 
 

Kedvezőek Magyarországon a gabonatermesztés kilátásai az idén a kemény január-februári fagyok, valamint az április-májusi hideghullám ellenére - jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Bajai Gabona Partnerség szakmai konferenciáján. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 5-i felmérése alapján az őszi vetésű szántóföldi növények 42-48 százaléka jó, 35-40 százaléka közepes és 13-17 százaléka gyenge minősítést kapott.

A mezőgazdasági termelésen belül a gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt 26,6 százalékos értékkel. Ezt követik 12,4 százalékos aránnyal az olajos növények. A két szektor a teljes mezőgazdasági termelés közel 40 százalékát adja – mondta Zsigó Róbert.

Magyarország nettó gabonaexportőr, átlagos években nagy mennyiségű exportálható többletet termel. A búzánál az átlagos 4,5-5,5 millió tonnás éves terméshez 2,7-2,9 millió tonnás éves belső felhasználás társul. Az éves átlagos exportálható mennyiség 1,5-2,5 millió tonna. A kukoricánál az átlagos termés 7-9 millió tonna, a belső felhasználás éves szinten 4,7-5 millió tonna. Exportra évente 3-5 millió tonna kerül. Egyéb gabonák esetében az átlagos 2 millió tonna körüli terméshez 1,4-1,5 millió tonnás belső felhasználás és 0,3-0,4 millió tonnás exportálható többlet társul - tájékoztatott az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu