Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok miatt nagy csökkenés várható a piros, a Golden és a Granny Smith almafajtáknál, valamint az Ercollini és a Limonera körtefajta esetében. Katalónia 2022-es alma- és körtetermése az elmúlt öt év legalacsonyabbja lesz az idei szokatlanul hideg tavasz miatt - derül ki az Afrucat (Associacio Empresarial de Fruita de Catalunya) a Katalán Gyümölcs Szövetség pénteken közzétett legfrissebb előrejelzéséből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Afrucat elnöke, Montse Baró és Joan Serentill, az Afrucat alma- és körtebizottságának vezetője által ismertetett adatok szerint az almatermés 23 százalékkal csökken, ami 229 400 tonnás termést jelent. A körtetermesztés 24 százalékkal csökken 2021-hez képest, a termés várhatóan 101 100 tonna lesz. A legnagyobb mértékben a piros almafajták (33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben), a Golden (31 százalékkal kevesebb) és a Granny Smith (29 százalékkal kevesebb) csökken. A körtében az Ercollini és a Limonera fajtákat érte a legsúlyosabban, amelyek 43 százalékos, illetve 41 százalékos csökkenést szenvedtek el. A Blanquilla termelése eközben csak 1 százalékkal maradt el a tavalyitól, bár ez a fajta általában véve csökkenő tendenciát mutat, az idei mennyiség 41 százalékkal maradt el az ötéves átlagtól - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Afrucat szerint a betakarítással kapcsolatban három és hét nap közötti enyhe késés várható. A jelentések szerint a termés minősége jó, bár a méretek valamivel kisebbek, mint a korábbi szezonokban. Kivételt képeznek a gironai almák, ahol a normál és a nagyméretűek között mozognak. Az Afrucat szerint az árak a tavalyihoz nagyon hasonlóan alakulnak, mivel a katalóniai termelés csökkenését ellensúlyozza a többi európai ország nagyobb termése. Mind Baró és Serentill megnyugtató üzenetet kívánt küldeni a kiskereskedőknek, megjegyezve, hogy "bár a termés kisebb, biztosíthatjuk, hogy hazai vásárlóinkat a tőlünk elvárt minőségben és mennyiségben látjuk el".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31