2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Növény

Kanada nekiment két növényvédős multinak

Betiltaná a kanadai kormány a Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit, mivel ottani vélemények szerint e hatóanyagok a vízi rovarok és a méhek egyre nagyobb mértékű pusztulását okozzák. Kanada arra tett javaslatot, hogy három-öt év múlva teljesen megszűnjön az érintett peszticidek szántóföldi használata, és kizárólag a zárt melegházakban lehessen alkalmazni azokat. Az Európai Unió tagállamai idén tavasszal fogadták el azt a javaslatot, hogy száműzik a szántóföldekről a neonikotinoidokat.
 
 

Javaslatot tett a kanadai kormány arra, hogy három-öt év alatt teljesen betiltaná a Syngenta tiametoxám és a Bayer klotianidin elnevezésú neonikotinoidjainak szabadtéri használatát – írja az agrimarketing.com. A kanadai szakemberek szerint a két növényvédő szer okozza a vízi rovarok és a méhek tömeges pusztulását. A legutóbbi vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a két hatóanyag nagyon magas koncentrációban van jelen azokban a vízi rovarokban, amelyek a halak és madarak táplálékát jelentik.

A kanadai illetékes szervezet azt szeretné, ha legkésőbb 2019 végén megszületne a végleges döntés e peszticidek használatának megszüntetéséről. Mint ismert, az Európai Unió tagállamai már idén áprilisban megszavazták azt a javaslatot, amely szerint 2019-től betiltják a neonikotinoidok szántőföldi felhasználását repcében, kukoricában és napraforgóban. Az Egyesült Államok ugyanakkor egyelőre nem tett hasonló lépéseket, bár felülvizsgálja a neonikotinoidok alkalmazását.

A Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit széles körben használják a kanadai gazdák is a kukorica, a szója és a repceterületeken. Az ontarioi méhészek ezért a neonikotioidokat hibáztatják a mézelő méhek pusztulásáért, miután a tartományban lévő kolóniák 46 százaléka pusztult el a legutóbbi téli időszakban.

Akad azonban olyan kanadai méhész is, aki szerint a repcemezőkön használt neonikotinoidok az ő méheit nem károsították, és attól tart, hogy a neonikotinoidos szerek betiltása után a gazdák "keményebb" vegyi anyagokra állnak át. A mezőgazdasági termelők szerint a neonikotinoidok fontosak, mivel kevés alternatív termékkel lehet hatásosan védekezni a szántóföldeken.

A Syngenta az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az illetékes kanadai hatóságok nem vizsgálták meg kellőképpen a neonikotinoidok helyzetétt. A Bayer szerint pedig a klotianidin kedvező környezetvédelmi megítéléssel rendelkezik, így nem e hatóanyag okozhatta a kanadai mézelő méhek pusztulását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu